miercuri, 27 mai 2015

Cod roşu şi portocaliu de inundaţii în Ţara Chioarului şi Ţara Codrului

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.
Şase localităţi din Maramureş sunt afectate de inundaţii, în urma ploilor abundente înregistrate în noaptea de marţi spre miercuri, iar prefectul judeţului, Anton Rohian, a spus că familiile ale căror case au fost inundate sunt evacuate. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş transmis miercuri, pompierii militari intervin în teren pentru a-i ajuta pe localnicii ale căror case sau gospodării au fost afectate de inundaţii, mai notează Mediafax. Cele mai afectate localităţi sunt: Valea Chioarului, Buciumi, Tulghieş, Mireşu Mare, Fărcaşa, Buzeşti, Sârbi, Ardusat, Ilba, şi Seini, iar mai multe gospodării sunt afectate la Buzeşti şi în Ilba.
Ce spune primul ministruVictor Ponta

 Premierul Victor Ponta a declarat, azi, 27 mai, la Palatul Parlamentului, că vicepremierul Gabriel Oprea l-a informat cu privire la măsurile luate pentru înlăturarea efectelor inundațiilor din nordul țării și a asigurat că vor fi concentrate "toate resursele necesare" pentru reparații și pentru a nu avea "pierderi mai mari decât s-a întâmplat până acum".
"În ceea ce privește ce avem în acest moment foarte urgent, am vorbit puțin mai devreme cu domnul Gabriel Oprea  referitor la situația din nordul țării, m-a informat despre toate măsurile pe care le-a luat pentru a înlătura efectele inundațiilor, pentru a interveni cu tot ceea ce se poate interveni și mă va informa de asemenea la ședința de Guvern ( de miercuri n.r.)", a precizat Ponta, după întâlnirea sa și a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu președintele Adunării Naționale a Republicii Serbia, Maja Gojkovic.
Alertele emise de hidrologi vin după ce în aceste zone a plouat semnificativ în ultima perioada şi precipitaţiile vor fi abundente în prima parte a zilei de azi.
Va continua să plouă şi se vor cumula cantităţi ce pot depăşi local 20 l/mp, având în vedere că în zonă în ultimele 3...4 ore s-au înregistrat cantităţi de 50...60 l/mp.
Se vor semnala ploi şi averse ce vor depăşi pe arii restrânse 25…30 l/mp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu