sâmbătă, 23 mai 2015

25 de ani de sindicalism în învăţământul maramureşean

 Vineri, 22 mai, într-o superbă locaţie din localitatea Fereşti, Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş a aniversat 25 de ani de la înfiinţare. Alături de prof. Ioana Petreuş, preşedinte SLIMM şi membrii Biroului Operativ, de liderii de sindicat din toate unităţile de învăţământ afiliate din judeţ, au ţinut să fie prezenţi la această sărbătoare prefectul judeţului ing. Anton Rohian, ministrul delegat pentru Dialog Social prof. Liviu Marian Pop, preşedintele FSLI prof. Simion Hăncescu, av. Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, prof. Gabriel Ploscă, preşedintele SLI Neamţ, dl. Giani Leonte, preşedintele SLI Suceava, alţi colegi din ţară, dl. Florin Hossu, liderul Cartelului ALFA Maramureş, alte oficialităţi judeţene.
        Prezentatorii evenimentului au fost profesorii Adela Borşe şi Alin Maidan, care i-au dat pentru început cuvântul doamnei profesor Ioana Petreuş. Aceasta a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce a însemnat şi înseamnă SLI Maramureş în cei 25 de ani, s-a adus un omagiu preşedinţilor care au pus umărul la bunul mers al activităţii sindicale: Ion Câmpeanu (1990-1992), Sanfira China (1992-1994), Felician Rebeleş (1994-1996), Rodica Benga (1996-2004), Liviu Marian Pop (2004-2012), Ioana Petreuş (2012-prezent). A urmat prefectul Anton Rohian, care apreciază vârsta sindicatului şi îşi aminteşte că a fost primul sindicalist maramureşean de după 1990 care s-a dus la Bucureşti ca să apere drepturile inginerilor agronomi alungaţi din fostele CAP-uri. Oferă o diplomă de excelenţă.
          Domnul ministru Liviu Marian Pop, cu emoţie în glas a vorbit despre cei 8 ani petrecuţi în calitate de lider al SLI Maramureş, despre Centrul de formare, despre lucrurile bune şi mai puţin bune întâmplate în sânul SLIMM, despre faptul că este un susţinător convins al mişcării sindicale, cu condiţia ca dialogul social să fie susţinut cu argumente şi în mod civilizat. Face apel ca echipa de conducere să fie unită tot timpul, numai aşa vor reuşi a duce la îndeplinire munca sindicală iar SLIMM va fi puternic iar membrii de sindicat vor avea încredere în ei.

   Domnul avocat Iacob Baciu ne-a relatat de întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, după Domnia sa, „o pagină neagră în istoria învăţământului românesc şi mişcarea sindicală”, când, „deşi liderii din învăţământ au venit cu argumente”, acesta nu i-a ascultat şi a reuşit nu numai să-i umilească pe dascăli, dar şi „să le taie din salarii 25%”.
        Domnul Simion Hăncescu, preşedintele FSLÎ din România, a felicitat cei 25 de ani de activitate asiduă şi a oferit o diplomă şi o plachetă aniversară în semn de recunoaştere a meritelor SLIMM în activitatea sindicală din România.
A fost prezent, din partea Inspectoratului Şcolar Maramureş prof. Vasile Ban, inspector şcolar general adjunct, care a dat citire unui „Laudaţio”.
       Despre cei 25 de ani de sindicalism în învăţământul maramureşean, despre începuturile cu teamă şi temere, cu greutăţi, dar şi cu bucurii şi succese au vorbit: prof. Augustin Griguţă, prof. Dorel Merciu, prof. Vasile Iluţ, care a criticat reforma din învăţământ, schimbările dese ale Legii Educaţiei şi a vorbit de Asociaţia Pensionarilor din învăţământ, APIMM, printre membrii fondatori fiind: Anisia Ardelean, Ştefan Herţeg, Elisabeta Miszner, Zita Rist şi Lucica Zoicaş, iar prof. Monica Cândea a prezentat cartea al cărui coautor este şi Ioana Petreuş, „25 de ani de sindicalism în învăţământul maramureşean”, apărută la Editura Ceconii, la apariţia căreia şi-au adus contribuţia Margareta Andreica, Ionuţ Cîrstea, Augustin Griguţa, Adela Moldovan, Rareş Muntean, Mariana Nuszer Ţînţa, Mihai Pisuc şi Alin Tomoioagă.
      Şi fiindcă vorbim despre realizări, doamna Ioana Petreuş a făcut un bilanţ al SLIMM, iar faptul că SLIMM deţine un hotel propriu unde se organizează cursuri de formare „Eurostudy” la Ocna Şugatag şi că s-a achiziţionat un sediu nou pe strada Victoriei din Baia Mare sunt fapte de luat în seamă de către toţi cotizanţii. A urmat Conferinţa judeţeană care a avut pe ordinea de zi „Proiect de hotărâre privind modificarea
statutului SLIMM”, apoi au urmat discuţii libere. S-a reproşat faptul că unele şcoli n-au primit nici-un leu din tăierile salariale ale guvernului Boc (cazul Rohia), despre procesele aflate pe rol, despre norma didactică ( unii colegi au şi în trei şcoli diferite ), despre plata navetei, despre evaluările naţionale la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, despre noile programe prea încărcate, dar şi despre „vulnerabilitatea” dascălului în faţa părinţilor care vin cu tot felul de pretenţii uitând că odrasla lui nu are „cei şapte ani de-acasă”, despre insatisfacţii, greutăţi dar şi multele bucurii care ţi le oferă această nobilă profesie.
          Dar fiindcă a fost o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului la Fereşti, la care am participat cu sufletul şi inima, am să închei cu cuvintele Ioanei Petreuş: „Pledăm pentru calitate şi bunăstare în sistemul de învăţământ, dar şi pentru depolitizare, deoarece unele decizii sacrifică reformele pentru popularitate pe termen scurt. Centrarea pe competenţe este cheia educaţiei. Trăim într-o lume dinamică şi avem datoria să găsim soluţiile cele mai viabile pentru a nu distanţa învăţământul românesc de realitatea europeană. Pentru că singura soluţie a acestei ţări este educaţia.”
          La mulţi ani Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş! Să ne reîntâlnim peste alţi 25 de ani!


                                                                                Gelu Dragoş 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu