luni, 28 noiembrie 2016

1 Decembrie sărbătorită la Mireşu Mare

 1 Decembrie este Ziua naţională a României şi are o însemnătate specială în sufletele românilor de ieri şi de azi.1 Decembrie a fost adoptată ca Ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte de atunci. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.
Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918, când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
Şcoala Gimnazială Mireşu Mare, director coordonator prof. Lucica Mogoş, dă o importanţă deosebită Zilei Naţionale, an de an. În acest sens, în şcoală se derulează un Proiect educaţional începând cu data de 22 noiembrie până pe data de 29 noiembrie. Din activităţile desfăşurate sau în curs de desfăşurare amintim: Expoziţia de carte închinată zilei de 1 Decembrie; „Să ne cunoaştem istoria”- lecturarea unor povestiri cu conţinut istoric pentru elevii din ciclul primar; „Evocarea evenimentului în lucrări plastice”; „Mândria de a fi român”- învăţarea unor cântece patriotice şi poezii dedicate marelui eveniment;”România, ţară de flori” –realizarea unor lucrări picturale din materiale naturale şi sintetice; „ 1 Decembrie – file de istorie” – organizarea unui concurs pe teme istorice la elevii din ciclul gimnazial”; confecţionarea de steaguri tricolore şi ecusoane pentru toţii elevii şcolii.La toate aceste activităţi participă educatoarele, învăţătorii, diriginţii şi profesorii de specialitate.
„Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”, sărbătoarea Zilei Naţionale să unească toată suflarea românească. La mulţi ani, Române! La mulţi ani, România!
Foto: prof. doc. Nicu OANŢĂ şi prof. Emilia POP

                                                                                    Gelu DRAGOŞ









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu