vineri, 25 noiembrie 2016

De luni, 28 noiembrie, vor fi mai puține teme pentru acasă - Ordinul Ministrului Educației

Câte ore trebuie să înveţe un copil în afara şcolii? Ministrul Educaţiei dă un ordin pentru temele pentru acasă  

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat joi că la începutul săptămânii viitoare va semna un ordin prin care se va reglementa câte ore poate şi trebuie să lucreze la teme un elev în afara şcolii. 
"Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze un elev sau o elevă în afară şcolii", a declarat el în cadrul sesiunii online "De vorbă cu Ministrul tău".
El a arătat că pentru învăţământul primar, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev pentru a face teme nu trebuie să depăşească o ora, iar la gimnaziu, două ore. 
"Pentru învăţământul primar este un cuantum de ore pe care trebuie să îl petreacă acasă că să facă temele, care nu trebuie să depăşească o oră. Pentru învăţământul gimnazial, creşte gradul la două ore. Pentru liceu, sigur că trebuie să fie ceva mai mare. Asta este o obligaţie pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gândeşte că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme. 
Trebuie să gândească că este un prag, o limita de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă şi care nu poate, nu are capacitatea psihologică şi biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la şcoală", susţine ministrul. 
Mircea Dumitru a precizat că acest lucru nu înseamnă că elevilor li se interzice să lucreze mai mult dacă ei vor acest lucru. 
"Asta nu înseamnă că cineva nu este lăsat să muncească mai mult. Noi spunem ce este obligatoriu. Dacă dorinţa elevului este să citească mai multe ore pe zi, este decizia elevului", a subliniat ministrul Educaţiei. 

Teme pentru vacanţă 

Mircea Dumitru a mai adus în discuţie un aspect, acela al temelor pentru vacanţă. 
"Ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vara se transformă într-un fel de competiţie, de concurs - câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara pentru a putea să ne relaxăm, să ne odihnim. Iar o elevă sau un elev care este în clasa a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XII-a trebuie să lucreze încontinuu, în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute. 
Dacă nu se înţelege chestiunea aceasta printr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o trăim, să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin prin care spune, de pildă, ca la învăţământul primar, la casă pregătitoare, nu se dau teme acasă", a explicat ministrul. 
Nu e prima oară când ministrul Educaţiei se referă la timpul alocat temelor pentru acasă. În septembrie, acesta afirmă că elevii ar trebui să-şi facă temele la şcoală şi nu acasă.


Sursa: A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu