sâmbătă, 24 decembrie 2016

Veștile bune ale sfârșitului de an. Oprea- la pământ, Ghiță- fugit din țară, prietenii României Curate în Parlament

Sunt și vești bune la acest sfârșit de an. Chiar dacă ne-am trezit după alegeri cu un PSD uriaș față de celelalte partide, condus de un condamnat penal, Liviu Dragnea, există suficiente lucruri bune care s-au întâmplat recent și care ne fac să privim cu încredere în viitor. Societatea civilă arată că este din ce în ce mai importantă, avem un partid care vine din societatea civilă, USR, și care a ajuns a treia forță în Parlament, avem oameni care pe vremuri erau intangibili, din cauza conexiunilor cu serviciile și acum, fie se pregătesc să intre în închisoare, fie au fugit din țară, de frica unei condamnări.
Prima veste bună a fost cădea lui Gabriel Oprea, cel care, nu cu mult timp în urmă, se visa chiar premierul României. Fostul ministru de Interne a ajuns să fie urmărit penal pentru ucidere din culpă în cazul morții lui Bogdan Gigină după ce, inițial, Parlamentul blocase ancheta. În această toamnă, oamenii au ieșit în stradă, iar Oprea și-a dat demisia, renunțând singur la imunitate. A fost o victorie în primul rând a societății civile. În urmă cu un an, primele proteste împotriva încercării de mușamalizare a dosarului Oprea au fost mobilizate de România Curată. Mai mult șase organizații– Societatea Academică din România, Asociația Pro.Do.Mo, Academia de Advocacy, APADOR-CH, Centrul de Resurse Civice și Centrul pentru Jurnalism Independent- au cerut public Parlamentului și CSAT să nu aprobe ordonanța de urgență prin care Gabriel Oprea voia să-și rezolve situația juridică, legiferând folosirea coloanelor oficiale. ”Cerem parlamentarilor să ia în dezbatere și să elimine de urgență din cuprinsul OUG 43/2015 noile prerogative atribuite pe furiș către SPP care va fi obligat să asigure coloane oficiale președinților de partide parlamentare”, scria în textul sesizării, numită ”Apel împotriva nerușinării”.
Nu-l mai avem pe Gabriel Oprea, dar nici pe Sebastian Ghiță, dat dispărut exact a doua zi după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Cazul e în continuare în ceață și probabil ar trebui ca cineva să fie tras la răspundere, ca și în cazul lui Omar Hayssam, dacă se confirmă că și-a luat zborul de sub nasul autorităților care trebuiau să se asigure că va răspunde în dosarele penale în care este anchetat.
Căderea prietenului lui Victor Ponta era la fel de puțin probabilă, până nu demult, ca și în cazul lui Oprea. Ghiță a declanșat un război deschis cu societatea civilă, ne-a făcut pe toți ”oamenii lui Soroș”, dar partidul lui, PRU, nu a fost suficient de credibil ca să intre în Parlament. PRU a luat 2%, nu a făcut pragul și uite așa Ghiță a rămas fără imunitate parlamentară. Indiferent pe unde s-ar ascunde în acest moment, un om a cărui putere se datorează legăturilor cu serviciile secrete a ajuns istorie și, la un moment dat, va răspunde pentru faptele sale.
În timp ce vedem cum oameni sprijiniți de servicii dispar din prim plan, societatea civilă începe să le ia locul. Oameni noi în politică au ajuns în Parlament, purtați de valul anti-sistem care s-a făcut vizibil în România, după Colectiv. Mihai Goțiu, fostul editor coordonator al României Curate, a fost ales vicepreședinte al Senatului și va lupta pentru principiile susținute de societatea civilă. Ca el există și alții în noul Parlament, indiferent de partid. Sunt mici semne ale unei schimbări atât de așteptate.
După cum spuneam și aici, o mână de oameni pot schimba lucrurile în România. E suficient. Crăciun fericit!
                                                                       




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu