marți, 27 decembrie 2016

Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh

Seful statului a anuntat la Palatul Cotroceni ca respinge propunerea presedintelui PSD Liviu Dragnea, dupa ce a "cantarit argumentele pro si contra", fara sa explice insa care sunt motivele pentru care a luat aceasta decizie. Pe de alta parte, Liviu Dragnea a precizat de mai multe ori ca Sevil Shhaideh este "singura propunere" a PSD-ului - fara sa spuna insa ce va face daca Iohannis nu va fi de acord.




Kelemen Hunor (UDMR): Dragnea sa vina cu alta propunere

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marti, pentru AGERPRES: 'Nu cred ca Dragnea va veni cu aceeasi propunere, va veni cu alta propunere. Sunt convins ca nu va repeta. Nu se poate repeta. Daca o data a fost refuzata persoana doamnei Sevil Shhaideh, va fi refuzata si a doua oara. Aici nu se poate juca. Trebuie sa vina cu o alta propunere', a subliniat Kelemen Hunor.
In opinia acestuia, nu se va ajunge la Curtea Constitutionala pentru arbitraj intre cele doua parti. 'Presedintele are dreptul de a spune da sau ba. Daca PSD singur ar fi avut peste 50%, ar fi fost o situatie un pic diferita, dar si atunci se pune problema daca cumva argumentele sunt de natura sigurantei nationale si a relatiei cu aliatii nostri din NATO; atunci lucrurile se schimba', a completat presedintele UDMR.
'Este dreptul constitutional al presedintelui sa accepte sau sa nu accepte o nominalizare. In spiritul si in litera Constitutiei nu a facut altceva decat sa ceara o alta nominalizare. Motivele nu le cunoastem si nu vreau sa intru in speculatii. In momentul in care presedintele a spus ca nu accepta, probabil ca avea argumente serioase, dar daca nu a spus public care sunt argumentele, atunci toata lumea se gandeste la chestiuni care tin de siguranta nationala, de lucruri care poate nu pot fi facute publice', a spus Kelemen Hunor.
El adaugat ca sustinerea viitorului premier de catre UDMR depinde de persoana acestuia.  'In momentul in care va exista o alta nominalizare din partea coalitiei de guvernare PSD-ALDE vom putea spune mai mult si vom avea si reactia presedintelui. Eu as dori sa existe cat de cat o propunere acceptabila si o propunere cu care se poate merge inainte, fiindca e nevoie de un nou guvern si e nevoie de instalarea noului guvern, daca se poate inainte de sfarsitul anului. Pana nu vin cu o propunere si nu stim cine va fi propunerea coalitiei de guvernare, nu putem spune mai mult. (...) In momentul in care noi am spus ca vom sprijini guvernul si la instalare stiam cine este propunerea coalitiei. In acest moment ne intoarcem. Exista o sustinere parlamentara in principiu din partea noastra, dar trebuie sa cunoastem persoana primului ministru, fiindca e un lucru extrem de important cine va conduce guvernul. Acest lucru nu inseamna altceva decat o asteptare, sa vedem cine va fi propunerea lor', a afirmat Kelemen Hunor.
El a precizat ca va exista colaborare si sprijin parlamentar punctual pentru proiectele coalitiei de guvernare, indiferent cine va fi premier, 'dar daca dam sau nu dam un vot de incredere pentru guvern, asta depinde de persoana primului ministru in primul rand'.

Cristian Ghinea (USR): Nu este sfarsitul lumii daca protejata domnului Dragnea nu va fi prim-ministru

Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat ca USR saluta decizia presedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD-ALDE de premier in persoana lui Sevil Shhaideh, el aratand ca nu este sfarsitul lumii daca "protejata" presedintelui PSD Liviu Dragnea nu va fi premier.
"Salutam decizia presedintelui Iohannis care respinge nominalizarea doamnei Sevil Shhadeh. Era intentia noastra oricum de a vota impotriva acestei nominalizari, o nominalizare bizara, o persoana despre care se stiu foarte putine lucruri. Este bizar sa avem un fel de fantoma nominalizata la sefia guvernului. Nu avem detalii despre informatiile care l-au facut pe presedinte sa ia aceasta decizie, dar consideram ca este in limita mandatului sau constitutional", a precizat Ghinea, conform Mediafax.
Intrebat daca exista riscul unei crize politice, Ghinea a precizat ca nu crede ca trebuie sa se intre intr-o lupta de orgolii.
"Domnul Dragnea a facut aceasta propunere, care a fost oricum subtire, nu mi-e clar daca partidul si-a asumat-o, pentru ca domnul Dragnea a primit un cec in alb. inteleg ca sunt voci nemultumite la PSD ca nu a existat o consultare interna la modul real. Daca se ajunge la o lupta de orgolii intre domnul Dragnea si domnul Iohannis, eu cred ca domnul Dragnea va pierde. Facem un apel la intelepciune, sa stam calmi, nu este sfarsitul lumii daca nu este protejata domnului Dragnea prim-ministru", a spus Ghinea.

Liderul PMP Traian Basescu: Nu trebuie sa avem o batalie a orgoliilor

 Fostul sef de stat a scris pe Facebook ca "Dragnea si presedintele Iohannis au obligatia sa gaseasca imediat o solutie."
"Respingerea de catre Presedintele Romaniei a propunerii pentru functia de Prim Ministru nu trebuie sa declanseze o batalie a orgoliilor. Dragnea si Presedintele Iohannis au obligatia sa gaseasca imediat o solutie. Fac precizarea ca, in noua nominalizare, ca de altfel si in noul guvern, nu au ce cauta oameni controlati de Serviciile Secrete.
Nu este momentul unui razboi politic inutil intre Dragnea si Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Presedintelui." - a scris Basescu pe reteaua de socializare.

Presedintele PNL Raluca Turcan: Salutam decizia presedintelui României

Presedintele PNL Raluca Turcan a comentat pe Facebook decizia lui Klaus Iohannis, precizand ca liberalii sunt de parere ca "ca viitorul Guvern al Romaniei trebuie ferit de orice fel de vulnerabilitati".
"Salutam decizia, in interes national, a presedintelui Romaniei. Este dreptul constitutional al domniei sale sa respinga propunerea si cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi consideram ca viitorul Guvern al Romaniei trebuie ferit de orice fel de vulnerabilitati, mai ales intr-un context international extrem de complicat.
Romania nu trebuie sa dea semnale confuze sau contradictorii.
De asemenea, Guvernul Romaniei nu trebuie transformat intr-un guvern personal, de interpusi, aflat la dispozitia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anuntat ca are zeci de mii de specialisti. Daca acest lucru este adevarat, se vor gasi si alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscuta, fara vulnerabilitati si fara condamnari." - a afirmat Turcan.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu