joi, 12 octombrie 2017

Studenţiii de peste 26 de ani nu mai au gratuităţi la transportul feroviar

 Studentii care au varsta de peste 26 de ani nu vor mai beneficia de transport gratuit cu trenul. Uniunea Nationala a Studentilor din România (UNSR) a solicitat deja Ministerului Educatiei Nationale sa prezinte un raport in urma caruia a fost luata acesta decizie, exprimandu-si dezamagirea. Studentii considera ca astfel se face discriminare pe criterii de varsta.
"UNSR isi exprima dezamagirea fata de ultimele hotarari luate de Guvernul României, prin ministerele de resort in relatia cu studentii. incepand cu anul universitar 2017-2018, studentii cu varsta peste 26 de ani nu mai beneficiaza de gratuitate pe caile feroviare, dupa un an in care toti au avut parte de acest drept", transmite UNSR, potrivit news.ro.
 Organizatia citeaza din programul de guvernare al PSD, spunand ca egalitatea de sanse in educatie si imbunatatirea competentelor tinerilor duc la crestere economica si prosperitate. Studentii sustin ca aceasta egalitate de sanse despre care vorbeste PSD "nu se regaseste in actiunile intreprinse" si adauga faptul ca drepturile trebuie sa fie valabile pentru toti studentii inmatriculati la o institutie de invatamant superior din Romania, indiferent de varsta, etnie, religie, sex, an de studiu, experienta precedenta sau alt criteriu.
 "O minune tine trei zile, un lucru valoros tine o viata, dar un aspect populist tine un an. Romania astazi face un pas inapoi in educatie, Romania, astazi, face un pas inapoi in ceea ce inseamna politicile educationale studentesti si de tineret. Educatia romaneasca nu trebuie sa fie o prioritate doar verbal exprimata, ci si faptic", subliniaza studentii.
 UNSR ii cere ministrului Educatiei Liviu Marian Pop prezentarea unui raport in urma caruia a fost luata decizia ca studentii cu varsta de peste 26 de ani sa nu mai veneficieze de gratuitate pentru transportul feroviar, pentru a analiza impactul bugetar si deciziile care au dus la aceasta hotarare.
 Studentii arata ca, potrivit unui raport al MEN privind starea invatamantului superior din România, in anul universitar 2009-2010, 7,4 la suta din totalul studentilor aveau intre 25 si 29 de ani, in anul 2010-2011 – 5,6 la suta, in 2011-2012 – 5,3 la suta, in 2012-2013 – 4 la suta, in 2013-2014 – 3,4 la suta, in 2014-2015 – 2,5 la suta. De asemenea, 2,2 la suta din totalul de studenti din 2009-2010 aveau varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani, iar in 2014-2015 – 0,8 la suta.
 "Fara a avea date exact despre ultimii doi ani universitari, putem constata faptul ca trendul este unul descendenta si ca formarea numarului de studenti efectiv este unul redus", subliniaza UNSR. Organizatia mai spune ca, daca decizia luata are un fundament economic, argumentele nu sunt fondate, pentru ca reducerea de cheltuieli nu ar trebui facuta prin discriminarea studentilor in functie de varsta.
 "Daca exista un fundament politic, UNSR condamna aceste actiuni si va aduce aminte de Pactul pentru Educatie din 2008, pact ce avea ca scop creionarea unor directii si obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de invatamant si semnarea unei intelegeri politice, astfel incat reforma in educatie sa fie una coerenta", conchide UNSR.


Autor: Laura Galescu

Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu