miercuri, 22 noiembrie 2023

S-a votat modificarea tratatelor UE – Fără regula unanimității: ‘Suprimarea suveranității statelor membre’

 

Parlamentul European a adoptat, miercuri, 22 noiembrie 2023, o poziţie în vederea declanşării modificării tratatelor UE, pentru eliminarea votului în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene. În timp ce europarlamentarii REPER susțin că regula unanimității este cea care ne ţine în afara Schengen, europarlamentarul Cristian Terheș denunță o încercare de încălcare a suvernanității statelor din UE.

Poziția REPER

„Votul de azi este un prim pas spre reforma Uniunii, de care avem urgentă nevoie. Nu mai putem permite ca un singur stat să poată bloca aleatoriu decizii ale Uniunii, aşa cum se întâmplă şi cu aderarea noastră la Schengen. Nu mai putem să lăsăm pe dinafară politicile de sănătate sau de educaţie din cauză că nu ne permit actualele tratate. În plus, pentru a putea să primim Ucraina şi Moldova avem nevoie ca în paralel cu extinderea să simplificăm modul de decizie şi dinamica dintre instituţii”, a declarat Alin Mituţa, eurodeputat REPER şi fost delegat al Parlamentului European în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei, potrivit comunicatului de presă al formaţiunii.

Astfel, principalele modificări propuse de Parlamentul European, potrivit REPER, sunt:

1. Eliminarea votului în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene, regulă care ne ţine în afara Schengen. UE va putea acţiona mai repede şi mai eficient.

2. Competenţe UE în sănătate şi educaţie. Toată lumea ne spune că vrea ca UE să facă mai multe în aceste domenii. Cu aceste modificări, UE va putea.

3. Mai multă democraţie prin puteri sporite pentru Parlamentul European. Mai exact, am votat pentru dreptul Parlamentului de a propune legi, drept pe care europarlamentarii nu îl au în acest moment.

Printre modificările propuse se mai numără şi schimbarea numelui Comisiei în Executivul European, reducerea numărului de comisari la 15, desemnaţi prin rotaţie de statele membre, forţă militară a UE pentru răspuns rapid şi simplificarea procedurii prevăzută la art. 7 TUE prin care statele care nu respectă principiile UE sunt sancţionate.

Terheș: „Suprimarea suveranității statelor membre UE”

Potrivit europarlamentarului Cristian Terheș, majoritatea europarlamentarilor au votat pentru suprimarea suveranității statelor membre UE și transformarea acesteia într-o federație, precum și înlocuirea termenilor „femeie și bărbat” din tratatele UE cu „gen”

Modificărie au fost adoptate cu 291 de voturi pentru, 274 de voturi împotrivă și 44 abțineri.

„Printre alte modificări dorite de neomarxiști la tratate este și înlocuirea sintagmei „egalitate între femei și bărbați” cu „egalitate de gen”. „‘Bărbat și femeie’ sunt două realități distincte, ce pot fi clar identificate. ‘Genul’, în schimb, este un construct social relativ, schimbător. E absurd să pretinzi că vrei egalitate între două chestiuni relative, ce se pot schimba mereu”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș. Aceasta propunere a trecut cu 344 voturi pentru, 240 împotrivă și 12 abțineri.

„Propunerea de suprimare a suveranității statelor membre UE a trecut la 17 voturi. Se vede încă odată că fiecare vot contează, de aceea e important ca românii să decidă bine pe cine mai trimit în Parlamentul European”, a spus europarlamentarul Terheș.

Singurele grupuri politice a căror europarlamentari au votat, toți, împotriva acestor prevederi au fost ECR și ID.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu