duminică, 29 decembrie 2024

Din ciclul FRUMUSEȚILE MARAMUREȘULUI: Băița - Limpedea - Valea Roșie - Vârful Pietroasa

 


















                                                          























                                                         



 

BĂIȚA

Localitatea Băița (Laposbanya), aparține orașului,Tăuții Măgherăuș, este un foarte vechi centru minier cu urme ale unor lucrari de exploatare și prelucrare  minereurilor auro-argintifiere: șteampuri, topitorii, etc. precum și a unei monetării, fiind localitatea de unde s-a răspândit mineritul în  regiune. Satul Negru ( FecheteBanya) și PinczeBanya, unde se zice că era vatra satului, se află amonte de confluența văii Ulmoasa cu valea Băița, în locul numit Lomaș (din mag. Alomaș) care înseamnă stație de cale ferată forestieră. Întâlnim acest toponim și în Harghita, cunoscute sunt refugiul montan Lomășița și cascada omonimă.

Băița, (Calvaria)


Calvaria stă pe o structură de brecie de explozie hidrotermală de dimensiuni apreciabile, (lățime cca 25-30m iar lungimea pe direcție N de cca 50-60m observabil geomorfologic, terenul fiind acoperit); cota de afloriment este la cca 229,7m; este situată în formațiuni andezit-riolitice Badeniene.

    Corpul de brecie polimictic este format din elemente angulare puternic silicifiate; șilicifierea este alterarea predominantă, subordonat fenomene de carbonatare. În zonele mai puternic fisurate sau cu microgeode se observă limonitizări provenite din alterarea meteorică a granulelor de pirită. 

    Silicifierea masivă are ca rezultat formarea de cuarțite hidrotermale mate de culoare albicioasă-gălbuie. Cu lupa s-au observat două generații de silice; cea principală criptocristalină albicioasă, masivă și o a doua generație de cuarț transparent ce formrază druze în microcavitățile dintre elementele de brecie. Întreg ansamblul este sărac mineralizat, (silicea criptocristalină); se individualizează grăunți de pirită de cca 1mm dar și plaje de sulfuri complexe (probabil sulfosăruri...) submilimetrice până la 5-6 mm.

    Din punct de vedere tectonic se poate deduce că între cele două generații de cuarț au intervenit mișcări în interiorul corpului ducând la fisurarea silicei de primă generație care însoțește mineralizația și la apariția unor plane de falie care străbat brecia  cu Azc = 235/14 grade (sexi...). 

    Această structură a fost cercetată cu cca 40m în adâncimea ei, cu galeria de Coastă Tarnița executată din versantul stâng al Văii Roșii, (galerie observabilă din drumul ce urmărește înspre amonte Valea Roșie.

   În concluzie avem dea face cu o explozie hidrotermală cu formare de brecii specifică arealului districtului minier Baia Mare; asemenea structuri se întâlnesc la Baia Mare (Piatra Virgină), Baia Sprie, (Dealul Minei), Șuior,(brecia dyke - filonul Cremenea), Cavnic, (Piatra Malnaș, Pietriceaua Oanței) Jereapăn (Piatra Totoș, Pietrele Onciului) - toate reprezentând explozii (gheizre) ale unor fluide hidrotermale „uzate” din adâncimea  structurilor mineralizate amintite. Urmare a acestor fenomene geologice și eroziunii s-au format două arcade foarte spectaculoase.

 

Piatra Cristii


Este situat la 100-200 m amonte de zona Calvaria, Reprezintă un afloriment de tip stockwerk format pe un suport de andezit cuarțifer. (în spărtură se observă cuarț magmatic !).

Lungimea aflorimentului (la nivelul șoselei) este ce cca 40-50m. Întreaga structură este puternic hidrotermalizată: silicifieri, carbonatări, subordonat fenomene de argilizare.

    Stockwerk-ul reprezintă un corp geologic format de o explozie hidrotermală ratată (!!); este puternic fisurat haotic fără o orientare oarecare a fisurilor; pe fisuri se observă depuneri de carbonați, șilice, minerale argiloase... Meteorizarea este prezentă. Ceea ce s-a remarcat este prezența unei tectonici subsecvente cu plane de falie,care dau impresia unei șistuozități de fracturare, care favorizează o exfoliere evidentă a rocii. Șistuozitatea are direcția N cu căderi de cca 40 grade spre W (înspre Valea Roșie).

Piatra Tâlharului, se afla pe creasta dintre Vf. Pietroasa și Vf. Paltin, se zice că dacă reușești s-o răstorni vei găsi ofrumosă și răsplătită, comoară.

De la Calvaria și până pe Vf. Pietroasa 1200 m vegetează în pâlcuri iarba neagră( Callunavulgaris), numită de localnici sporiș, plantă medicinală cu proprietăți vindecătoare (ingerul păzitor al rinichilor) se folosește în ceaiuri și este apreciată de albine, mierea are un conținut bogat de minerale, este recomandată în cazul anemilor și afecțiunilor sistemului nervos.

De Nașterea Maicii Domnului ( Sfântă Mărie Mică) 8 Septembrie, are loc Bulciu (Bucsu, în mag.), după terminarea slujbei de la biserica romano-catolica, credincioșii  împreună cu cei de la alte confesiuni pleacă în perelinaj la Calvaria, Calea Crucii ( Via Dolorosa), loc de rugaciune și de belvedere.

Ziua Minerului era sărbătorită cu mare bucurie de localnici și nu numai, în locurile precum Poiana Băițenilor și La Curte, loc aflat la confluența văii Colbu cu Băița, loc pentru picnic este si poienița pe Ștrec, fosta cale ferată, pe care se transporta minereul, de la Câmpurele la flotație.

Pe văile Valea Roșie( cu apă limpede și talvegul roșu), Băița, Bagnău, Limpedea putem admira frumoasele cascade și repezișuri, căutând pietre semiprețioase de jaspuri și cristale de cuarț de-o transparență asemenătoare diamantelor de maramureș. Pe valea Pietrarului, afluent de stânga a vaiiBagnău, se găsesc frunze în piatră ( impresiuni de frunze în marne).

Izvorul de apă de băut cel mai solicitat este Izv. Cerduța, din malul stâng al Văii Roși, izvoare bune de băut mai sunt pe văile Limpedea, Bagnău, Paltin și Cireșului.

În centrul localității, în fața fostului sediu Societății Franceze de mine, se află busul poetului- erou Ion Șugariu (Janoș Șugar).

Capolna( capela) Sfântul Ioan Nepomuk, ocrotitorul minerilor, se află lângă podul omonim.

Trasee turistice marcate:

 - Lomaș- Valea Limpedea- Șaua Păltiniș, marcaj triunghi albastru, durata 2 ½ - 3 ore

-      Băița – Valea Băița-Valea Colbu- Valea Paltinu-Vf . Pietroasa, marcaj punct roșu, durata 4 ½ - 5 ore

-      Gura Ulmoasei – Valea Băița – Valea Colbu – Valea Paltinu -  Vf. Țiganu, marcaj tringhi galben, durata 4 ½ - 5 ore

 

Text & foto: Ioan Pop

Geologie dr. Mariaș Francisc

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu