În anul electoral 2024, partidele politice din România au avut la dispoziție o sumă impresionantă de peste un miliard de lei (aproape 200 de milioane de euro) din subvențiile acordate de la bugetul de stat. Aceasta este o sumă care nu include cheltuielile făcute de stat pentru organizarea alegerilor, estimate la aproximativ 1,3 miliarde lei (280 milioane de euro), deși o parte din aceste fonduri nu au fost folosite din cauza anulării turului doi al alegerilor prezidențiale din decembrie, arată o investigație a jurnaliștilor de la Snoop.ro
Promisiunea lui Marcel Ciolacu de a reduce subvențiile pentru partidele politice, făcută atunci când se afla în opoziție și mai apoi după ce a devenit prim-ministru, a rămas nerespectată. În loc să scadă subvențiile, liderul PSD a decis să le majoreze considerabil.
Astfel, în anul 2023, partidele au primit 227 de milioane de lei, iar în 2024, suma a ajuns la un total de 384 de milioane de lei, înregistrând o creștere de aproape 70%. Aceasta nu include rambursările de campanie. Un factor decisiv în această creștere semnificativă a subvenției a fost rectificarea bugetară din septembrie 2024.
Guvernul Ciolacu a anunțat inițial o reducere de 40 de milioane de lei, dar în ședința oficială a decis să majoreze subvenția cu 70 de milioane de lei. Această măsură a adus PSD o sumă record de 75 de milioane de lei în doar trei luni, ceea ce echivalează cu aproape întreaga sumă pe care o primise în primele nouă luni ale anului.
Explicațiile liderilor PSD și PNL au fost legate de apropierea alegerilor parlamentare și prezidențiale, însă aceste partide nu s-au limitat la banii din subvenție. Ele au apelat și la împrumuturi private pentru a finanța campaniile electorale. Conform anchetei realizate de Snoop.ro, în campaniile din 2024, partidele au utilizat în jur de 167 de milioane de lei din conturile lor, bani care au rămas necheltuiți în anii anteriori și care au fost investiți în campania electorală. PSD, în special, a făcut achiziții importante, inclusiv un sediu de 17 milioane de lei în Băneasa și a alocat sume semnificative pentru presă și propagandă.
Deși sumele pentru promovare au fost cheltuite într-un mod considerat netransparent, aceste cheltuieli au fost cele mai mari din ultimii ani, depășind cu mult perioada în care nu au avut loc campanii electorale. În ceea ce privește cheltuielile pentru campaniile electorale, partidele au folosit în 2024 nu doar banii publici, ci și fonduri private, împrumutate și ulterior rambursate de stat, în cazul în care partidul depășește pragul de 3% în alegeri.
Astfel, partidele au cheltuit în campania pentru alegerile locale și europarlamentare 380 de milioane de lei, cu PSD având cea mai mare sumă, de aproape 130 milioane de lei.
Campania pentru alegerile parlamentare și prezidențiale a fost, de asemenea, una costisitoare, depășind 350 milioane de lei. PSD a cheltuit 77,5 milioane de lei în campania locală, iar în cazul alegerilor prezidențiale, campania sa a avut un cost de 56,5 milioane de lei, sumă care va fi rambursată integral de la bugetul de stat, deși turul doi al prezidențialelor a fost anulat.
Astfel, anul 2024 reprezintă o perioadă în care partidele politice din România au beneficiat de resurse financiare record, în mare parte din bani publici, pentru a-și finanța campaniile electorale și alte activități politice, punând în evidență lipsa de transparență în gestionarea acestora și consolidând puterea financiară a marilor partide în scena politică românească.
Sursa: SNOOP.RO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu