sâmbătă, 28 decembrie 2024

După scandalul cu PS Petroniu, Mitropolitul Andrei, la Catedrala Episcopală din Zalău

După scandalul cu PS Petroniu acuzat de corupție, vineri, 27 decembrie 2024, în cea de-a treia zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, transmite Radio Renașterea.

În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre vederea lui Dumnezeu, făcând referire la Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii noastre, pomenit astăzi în calendar.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, domnului Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, pentru implicarea activă în viața Bisericii. La rândul său, domnul președinte a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru înalta distincție acordată.

În continuare, părintele paroh Adrian Onica a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.

Scurt istoric

Ridicarea Complexului cultural-spiritual „Sfânta Vinere” din Zalău, din care face parte și biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, prima Catedrală Episcopală a Sălajului, a început imediat după Revoluția din anul 1989, mai precis în vara anului 1990. Din punct de vedere arhitectural, intrarea în catedrală se face pe sub un Obelisc închinat eroilor neamului, care se înalță spre cer până la 50 m. În vârful obeliscului a fost montat un clopot ce cântărește 3.000 kg, pe care sunt scrise cuvintele: „Deum laudo, vivos homines voco, mortuos plango, fulgura frango”.

Forma lăcașului de cult este cea consacrată în Biserica Ortodoxă, de cruce greacă înscrisă, având laturi egale, cu lungimea, lățimea și înălțimea de 36 m. În catedrala închinată eroilor neamului, cu hramul „Înălțarea Domnului”, străjuiește un policandru din bronz, cu înălțimea de 7 m, lățimea de 4 m, având 360 de becuri și o greutate de 1.780 kg.

La demisolul catedralei este amenajat un paraclis de iarnă și spații muzeale, care pe viitor vor găzdui peste 2.000 de cărți bisericești vechi și câteva sute de icoane vechi ce se află în custodia catedralei și care fac parte din Patrimoniul Cultural Național.

În anul 2008, după înființarea Episcopiei Sălajului, biserica a primit statutul de Catedrală Episcopală.

Sursa: NapocaNews

2 comentarii:

  1. Cum naiba sa nu-i dea daca o are si Popohaci, Ciprian Pop, Fulea si toti politrucii! Acum preotii ortodoxi sint in mana cu parlamentarii, numai bani sa iasa! Nu-i asa PS Petroniu?!

    RăspundețiȘtergere