sâmbătă, 20 aprilie 2013

Cele 10 reguli ale fericirii


Iată cele 10 reguli ale fericirii, stabilite printr-un studiu coordonat de trei profesori de la Stanford - psihologul Sonja Lyubomirsky şi cercetătorii Ed Diener şi Robert Biswas-Diener.
1. Savurează micile momente:
"Respondentii care au declarat ca obisnuiesc sa savureze micile bucurii ale vietii s-au dovedit a fi mai fericiti si mai putin predispusi la a dezvolta o stare depresiva", sustine psihologul Sonja Lyubomirsky.
2. Nu te mai compara!
Decat sa te compari cu altii, mai bine te concentreaza-te pe reusitele personale - asa vei fi mult mai satisfacuta de viata ta, recomanda Lyubomirsky.
3. Uită de bani şi putere.
"Cu cat cautam mai intens satisfactia in bunuri materiale, cu atat suntem mai nefericiti", spune Ed Diener. Toti "cautatorii de comori" implicati in studiu au prezentat un nivel foarte mare al anxietatii.
4. Stabileşte scopuri şi munceşte pentru a le atinge.
"Cei care muncesc din greu pentru a atinge un scop important, ca stapanirea secretelor unei arte (pictura, scrisul sau arta culinara - n.r.) sau educarea unui copil respectuos si moral, sunt cu mult mai fericiti decat cei care nu au vise si aspiratii", sustin cercetatorii Ed Diener si Robert Biswas-Diener.
5. Ia iniţiativă la birou.
Cercetatoarea Amy Wrzesniewski te sfatuieste sa-ti exprimi creativitatea, sa-ti ajuti colegii si sa muncesti in plus - doar asa vei avea o viata profesionala satisfacatoare.
6. Fă-ţi prieteni şi preţuieşte-ţi familia.
Nu ajunge sa ai o gramada de "amici de iesiri" sau o familie cu care te intalnesti doar la sarbatori. "Nu avem nevoie doar de relatii, ci de unele apropiate, care implica intelegere si afectiune", explica Sonja Lyubomirsky.
7. Fă sport în aer liber.
Cercetarea Stanford a demonstrat ca rezultatele celui mai disputat studiu de psihologie din ultimul an, apartinand Duke University, sunt valabile - sportul are efectul unui drog asupra organismului, "inundand" corpul de endorfine in timp ce trateaza depresia rapid, eficient si fara efectele adverse ale halucinogenelor.
8. Vezi partea plină a paharului... întotdeauna!
"Oamenii fericiti vad peste tot posibilitati, oportunitati si succes. Cand se gandesc la viitor, ei sunt optimisti, iar cand isi amintesc trecutul, se bucura de cele mai frumoase momente", detaliaza Diener si Biswas-Diener. Chiar daca nu esti optimista de la natura, obisnuieste-te sa privesti partea plina a paharului.
9. Mulţumeste din suflet:
Cei care tin "jurnale ale recunostintei" sunt mai sanatosi, mai fericiti si mai optimisti, spune Martin Seligman, creatorul psihologiei pozitive si unul dintre specialistii implicati in studiu.
10. Fă cadouri, multe cadouri!
Altruismul, fie ca se manifesta prin acte de caritate, mici cadouri sau gesturi frumoase, are acelasi efect ca si sportul - te face "sa plutesti" in endorfine. cosmopolitan.ro

                                                                                        dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu