sâmbătă, 20 aprilie 2013

Ziua Astronomiei


În Bucureşti se ţin astăzi, 20 aprilie 2013, sesiuni gratuite de observaţii astronomice
Pasionaţii de astronomie din mai multe colţuri ale lumii sărbătoresc astăzi Ziua Astronomiei, o zi dedicată popularizării ştiinţei în rândul populaţiei şi interacţiunii dintre profesionişti şi amatori sau curioşi.
 Prima Zi a Astronomiei a fost sărbătorită în 1973 în America, când preşedintele Asociaţiei Astronomice din California, Doug Berger, a dispus instalarea mai multor telescoape în zonele urbane aglomerate, pentru ca trecătorii să poată privi astrele fără să fie nevoiţi să se deplaseze la observatoarele astronomice. De atunci evenimentele organizate cu această ocazie s-au diversificat, sărbătoarea fiind preluată de mai multe ţări din America de Sud, Europa şi Asia.
 Ziua Astronomiei este sărbătorită şi la Bucureşti, printr-o serie de evenimente organizate de Astroclubul Bucureşti şi de publicaţia Stiinţă şi Tehnică. Membrii Astroclubului vor fi prezenţi astăzi cu lunete şi telescoape performante în parcul Herăstru (intrarea Charles de Gaulle), de la ora 17:00, şi în mall-ul din Băneasa, începând cu ora 18:00. Bucureştenii sunt aşteptaţi, până la ora 22:00, la discuţii despre astronomie şi sesiuni gratuite de observaţii astronomice. Trecătorii vor putea studia îndeaproape Soarele şi petele solare, Luna şi craterele ei, planeta Jupiter şi sateliţii săi, dar şi roiul globular Messier 13.
 În plus, potrivit stiintasitehnica.com, cei care ajung în Herăstrău sunt invitaţi să-şi facă propria astrofotografie, să viziteze o expoziţie de fotografii astronomice spectaculoase sau să participe la un astroconcurs. Copiii vor avea un spaţiu special amenajat pentru ei, unde primesc lecţii de astronomie pe înţelesul lor, fac observaţii astronomice sau participă la o sesiune de pictură astronomică.

                                                                              Ionuţ Iuliu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu