miercuri, 29 iulie 2015

29 iulie - Ziua Imnului Naţional al României

Data de 29 iulie a fost proclamată, in conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului National al României - ''Desteapta-te, romane!'', simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.
La 29 iulie 1848, ''Deşteaptă-te, române!'' a fost cântat pentru prima data in Parcul Zavoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului National al României se afla poemul patriotic ''Un rasunet'' de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului '''Foaie pentru minte, inima si literatura'', pe o melodie culeasa de Anton Pann.
Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn ''o adevarata Marsilieza românească''.
Imnul a fost intonat in timpul Razboiului de Independenta, in Primul Razboi Mondial si la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat in al Doilea Razboi Mondial.
''Desteapta-te romane!'' a fost interzis dupa instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumatate de secol. A fost cantat, insa, in timpul revoltei de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, si in timpul Revolutiei din decembrie 1989.
Imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, ''Desteapta-te române!'' a fost ales Imn National al României, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.
Conform Constitutiei României, Imnul Naţional este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului. Agerpres
                                                                                               C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu