marți, 21 iulie 2015

Apariţii editoriale maramureşene - Alexa Gavril Bâle şi Gelu Dragoş



•        Alexa Gavril Bâle – America de dincolo de gard, eLiteratura

Cartea confratelui nostru Alexa Gavril Bâle, de proză scurtă, numită „America de dincolo de gard”, conţine un număr 25 de povestiri, merită citită şi prin prisma a două păreri autorizate pe care le expun aici. 
Vasile Andru: „Proza aceasta are un firesc, o acurateţe şi o polifonie cum de la "Cuptorul de pâine" al lui Mircea Nedelciu eu n-am mai citit. Alexa Gavril Bâle atestă şi o mondializare a ruralului carpatic - fără precedent în scrisul nostru, cred”.
Ioan Groşan: „ Cum văd eu „America de dincolo de gard”? O văd ca pe un vitraliu epic, în care fiecare bucată prozastică îşi are culoarea şi locul ei precise, formând prin alăturare şi complementaritate imaginea finală a unui spaţiu, a unei lumi: lumea satului maramureşean, cu întâmplările, cu poveştile, cu dramele lui de ieri şi de azi, cu personajele sale specifice, cu lirismul, umorul şi cinismele sale. E o carte care îl impune pe Alexa Gavril Bâle printre cele mai valoroase voci epice de azi”.



  • Gelu Dragoş – Opinii, Ed. Singur

Cartea „Opinii” apărută în cadrul Colecţiei „Scrisul de azi”, editura Singur din Târgovişte, este structurată în trei părţi: Editoriale, Interviuri şi Recenzii.
Despre această nouă apariţie a lui Gelu Dragoş, scriitorul Ştefan Doru Dăncuş scrie în prefaţa cărţii: „Dacă în cazul cărţilor editate de diverşi autori tonul este unul sensibil, în cazul editorialelor devine vehement şi caustic, referirile la personaje ale politicii actuale fiind încărcate de ironie amară. O ironie care se aşterne ca un balsam peste sufletele românilor. (…) Nu trăiesc toţi oamenii în munţi sau în mănăstiri. Or tocmai celor rămaşi aici, pentru care fiecare zi e o luptă diferită ( dar tot o luptă ) le este destinat acest volum.”


                                                                           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu