joi, 17 noiembrie 2016

Ziua internațională a studenților este marcată anual la 17 noiembrie

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul ''Revoluției de catifea'' din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) — www.anosr.ro.
Ziua internațională a studenților este în prezent marcată în țări precum Grecia, Republica Cehă și Slovacia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare grecești din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineții un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.
"Un moment de cotitură în mișcarea pentru drepturile studenților a fost recenta adoptare de către Uniunea Europeană a Studenților a Cartei Drepturilor Studenților europeni, ca document de referință vis-a-vis de drepturile pe care le au toți studenții din Europa. Indiferent de istoria pe care o au studenții din fiecare stat în parte, studenții au rămas o forță progresivă a societății, o elită intelectuală emergentă și un factor de progres. Adesea, tentativele studenților de a aduce schimbare au fost înăbușite de forțe reacționare în locuri precum Piața Tiananmen în 1989 sau în Piața Universității în 1990", arată ANOSR.
Conform site-ului amintit, ANOSR dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci; să acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie. "Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate. Ca o subliniere a importanței pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în țară vor fi organizate diferite manifestații de către organizații studențești'', precizează Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.
sursa: agerpres.ro


                                                                       Cristian LAURENTIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu