miercuri, 14 decembrie 2016

Subprefectul Gavriș Ardelean a condus ultima întâlnire a Colegiului Prefectural din acest an

O nouă întâlnire a Colegiului Prefectural a avut loc miercuri, 14 decembrie, la Palatul Administrativ. Ședința a fost condusă de subprefectul Gavriș Ardelean și a avut pe ordinea de zi următoarele teme:
-Starea monumentelor de for public din județul Maramureș. Importanța, conservarea și punerea lor în valoare. A prezentat: Ioan Marchiș, director executiv, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș;
-Stadiul depunerii de proiecte de finanțare în noul Program Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 la nivelul județului Maramureș. A prezentat: Sorin Marius Pop, director, Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Maramureș;
-Programul Colegiului Prefectural Maramureș pe trimestrul I 2017. A prezentat: Gavriș Ardelean, subprefectul județului Maramureș.
         Pe lista monumentelor de for public se află bunuri imobile precum cruci, troiţe, lucrări de artă plastică monumentală, construcţii ori amenajări neutilitare, care au un caracter comemorativ, religios sau decorativ. În ceea ce priveşte lucrările de artă plastică monumentală, aici se găsesc monumente, plăci cu relief sculptural sau busturi. Se exclud din categorie monumentele amplasate pe terenurile persoanelor fizice şi juridice, dar şi cele aflate în cimitire, deoarece acestea nu pot fi văzute în mod liber. În județul Maramureș se găsesc, conform datelor furnizate de dr. Ioan Marchiș, peste 366 de monumente de for public, dar doar 40 dintre acestea sunt clasate.
         În Baia Mare, cel mai important monument de for public este Grupul Statuar “Sfatul bătrânilor”, situat lângă Palatul Administrativ, care nu are probleme deosebite de conservare, dar nu este suficient pus în valoare. Monumentul Ostașului Român are foarte mari probleme de conservare, dar și de altă natură, existând păreri conform cărora acesta este un monument de influență rusă. Totuși, în Baia Mare nu există un monument mai de amploare potrivit pentru organizarea unor ceremonii militare și religioase. Pentru monumentele din Parcul Regina Ana nu s-au alocat niciodată bani pentru conservare, uneori fiind vandalizate.
         În acest moment, se are în vedere realizarea, în Baia Mare, a unui Monument al Unirii, în preajma căruia să poată fi organizate ceremonii la diverse sărbători legale.
         Sorin Marius Pop a afirmat că, în Maramureș, stadiul absorbției fondurilor F.E.A.D.R. prin P.N.D.R. este de 98,62%. La nivelul județului, în ceea ce privește noul PNDR 2020, din cele 415 proiecte depuse, au fost selectate 120. Au fost contractate până în acest moment 48 de proiecte, respectiv 40% din totalul cererilor de finanțare selectate ca eligibile.


Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu