marți, 27 decembrie 2016

Preasfințitul Iustin a fost întronizat ca și Episcop al Maramureşului şi Sătmarului

Maramureșenii au de astăzi un nou Episcop. Preasfințitul Părinte Iustin este noul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. Ceremonia de întronizare a Preasfinţitului Părinte Iustin, a avut loc astăzi, 27 decembrie 2016, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de ierarhii veniţi pentru acest eveniment important. 


Ceremonialul a început cu citirea Gramatei Mitropolitane de către Preasfințitul Ignatie Mureșeanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului i-a înmânat Preasfințitului Iustin însemnele rangului episcopal, respectiv mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja episcopală. După acest moment solemn, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei l-a condus pe noul Episcop al al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfințitul Părinte Iustin, în tronul arhieresc. 

Ceremonia de întronizare a continuat apoi cu citirea mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și cu cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prilejuit de acest moment important pentru creștinii ortodocși din Maramureș și Satu Mare. 

Ministrul secretar de stat pentru Culte, Victor Opaschi a transmis, de asemenea, un mesaj de apreciere și felicitare pentru viața duhovnicească și pastorală a Preasfințitului Iustin, episcopul alesl al Maramureșului și Sătmarului, după care pr. dr. Vasile Augustin, vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a dat citire Cuvântului de felicitare din partea Permanenţei Eparhiale în numele clerului şi credincioşilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

La acest eveniment solemn a participat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de vicepreședinții Ioan Doru Dăncuș și Lucian Ioan Titus Morar dar și de alți reprezentanți ai autorităților locale și centrale și ai mediului academic și militar. 

În încheierea ceremoniei de întronizare Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a adresat câteva cuvinte miilor de oameni prezenți la eveniment. Întronizarea s-a încheiat cu Polihroniul.

                                  Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu