joi, 25 mai 2017

Colţul de sănătate - Usturoiul verde


Despre tradiția de a consuma usturoi verde se vorbește încă din vremea străbunilor noștri daci. În continuare, secole de-a rândul, civilizațiile care au urmat au descoperit proprietățile terapeutice ale acestui leac miraculos, titreză Click.
O cură cu usturoi verde contribuie la detoxifierea organismului și poate să trateze o varietate de boli. Cercetătorii au constatat că usturoiul verde are proprietăți vindecătoare unice în diferite afecțiuni: reumatice, respiratorii, digestive, având puterea să regleze valorile tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac și ale glicemiei.
Usturoiul verde, bogat în clorofilă, ( acea substanță cu efecte deosebite de detoxifiere) și în numeroși compuși pe bază de sulf, are o aromă specială, este mai puțin iute, în comparație cu usturoiul uscat, și oferă organismului numeroase beneficii. Din păcate, sezonul usturoiului verde este de scurtă durată și trebuie să profităm de această perioadă.

Usturoiul verde tratează o varietate de afecțiuni

Multe popoare compară usturoiul verde cu o fabrică de substanțe active, de vitamine ( A, C, B1, B2, B9), de substanțe minerale, precum potasiul, calciul, fosforul, sulful, siliciul și de aminoacizi. În perioada usturoiului verde afecțiuni: boli digestive, gripă, bronșită cronică, astm, febră, tuse, artroză, paraziți intestinali, ateroscleroză, tulburări de ritm cardiac, chiar și afecțiuni tumorale în fază incipientă.

Trebuie consumat în stare proaspătă

”Pentru a ne bucura de efectele terapeutice extraordinare ale usturoiului verde trebuie să-l consumăm în stare proaspătă, fără să-l fierbem; este benefic să-l adăugăm în unele preparate-omlete, supe, pilaf, tocănițe, fasole verde, după ce preparatele respective au fost luate de pe foc” , precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în Cartea sănătății noastre.

Concluziile cercetătorilor

Cercetătorii din mai multe țări au ajuns la o concluzie comună: o cură cu usturoi verde previne răcelile și gripa, ameliorează migrenele și scurtează timpul de vindecare în cazul afecțiunilor respiratorii.

Previne apariţia tumorilor

Bogat în alicină, usturoiul verde este un antibiotic natural cu un spectru larg, conține și numeroase substanțe cu efect antiinflamator, antiviral și antifungic. De aceea, toate substanțele din compoziția sa întăresc sistemul imunitar și protejează organismul de infecţii. Mai mult, s-a constatat că o salată preparată din frunzele verzi ale usturoiului combate apariţia diverselor forme de cancer. Concret, o cură cu usturoi verde la masa de seară ( 20 g), un interval de câteva săptămâni reduce riscul de apariție a cancerului cu un procent de 20 %. În Mănăstirile din Mehedinți și Gorj, călugării consumă mult usturoi verde și sănătatea lor ”de fier” se datorează acestui leac. De asemenea, cercetătorii din diverse țări europene susțin că usturoiul verde este și un obstacol în calea riscului de cancer la sân (cu un procent de peste 35%).

Scade tensiunea arterială și nivelul colesterolului

În urma studiilor de ultimă oră s-a constatat cât de valoroasă este cura cu usturoi verde deoarece reduce riscul apariției bolilor de inimă, scade tensiunea arterială, înnoiește single și scade nivelul colesterolului rău.

Notă. Cercetătorii interzic hipotensivilor să consume usturoi verde.


                                                                                     Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu