Despre tradiția de a
consuma usturoi verde se vorbește încă
din vremea străbunilor noștri daci. În
continuare, secole de-a rândul, civilizațiile
care au urmat au descoperit proprietățile
terapeutice ale acestui leac miraculos, titreză Click.
O cură cu usturoi verde contribuie la detoxifierea
organismului și poate să trateze o
varietate de boli. Cercetătorii au constatat că usturoiul verde are proprietăți vindecătoare unice în diferite afecțiuni: reumatice, respiratorii, digestive,
având puterea să regleze valorile tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac și ale glicemiei.
Usturoiul verde, bogat în clorofilă, ( acea substanță cu efecte deosebite de detoxifiere) și în numeroși
compuși pe bază de sulf, are o aromă
specială, este mai puțin iute, în
comparație cu usturoiul uscat, și oferă organismului numeroase beneficii.
Din păcate, sezonul usturoiului verde este de scurtă durată și trebuie să profităm de această perioadă.
Usturoiul verde
tratează o varietate de afecțiuni
Multe popoare compară usturoiul verde cu o fabrică de
substanțe active, de vitamine ( A, C,
B1, B2, B9), de substanțe minerale,
precum potasiul, calciul, fosforul, sulful, siliciul și de aminoacizi. În perioada usturoiului verde afecțiuni: boli digestive, gripă, bronșită cronică, astm, febră, tuse, artroză,
paraziți intestinali, ateroscleroză,
tulburări de ritm cardiac, chiar și
afecțiuni tumorale în fază incipientă.
Trebuie consumat în
stare proaspătă
”Pentru a ne bucura de efectele terapeutice extraordinare
ale usturoiului verde trebuie să-l consumăm în stare proaspătă, fără să-l
fierbem; este benefic să-l adăugăm în unele preparate-omlete, supe, pilaf,
tocănițe, fasole verde, după ce
preparatele respective au fost luate de pe foc” , precizează Eugen Giurgiu,
doctor în biochimie cu competențe în
fitoterapie și nutriție, în Cartea sănătății noastre.
Concluziile
cercetătorilor
Cercetătorii din mai multe țări
au ajuns la o concluzie comună: o cură cu usturoi verde previne răcelile și gripa, ameliorează migrenele și scurtează timpul de vindecare în cazul
afecțiunilor respiratorii.
Previne apariţia tumorilor
Bogat în alicină, usturoiul verde este un antibiotic natural
cu un spectru larg, conține și numeroase substanțe cu efect antiinflamator, antiviral și antifungic. De aceea, toate substanțele din compoziția sa
întăresc sistemul imunitar și
protejează organismul de infecţii. Mai mult, s-a constatat că o salată
preparată din frunzele verzi ale usturoiului combate apariţia diverselor forme
de cancer. Concret, o cură cu usturoi verde la masa de seară ( 20 g), un
interval de câteva săptămâni reduce riscul de apariție a cancerului cu un procent de 20 %. În Mănăstirile din
Mehedinți și Gorj, călugării consumă mult usturoi verde și sănătatea lor ”de fier” se datorează
acestui leac. De asemenea, cercetătorii din diverse țări europene susțin că
usturoiul verde este și un obstacol în
calea riscului de cancer la sân (cu un procent de peste 35%).
Scade tensiunea
arterială și nivelul colesterolului
În urma studiilor de ultimă oră s-a constatat cât de
valoroasă este cura cu usturoi verde deoarece reduce riscul apariției bolilor de inimă, scade tensiunea
arterială, înnoiește single și scade nivelul colesterolului rău.
Notă. Cercetătorii interzic hipotensivilor să consume usturoi verde.
Dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu