Miercuri, 24 mai, la Palatul Administrativ, a avut loc întâlnirea lunară a Colegiului Prefectural Maramureș. Ședința a fost condusă de prefectul Sebastian Mihai Lupuț.
Alexandru Cosma, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, a prezentat raportul de activitate al instituției pe anul 2016. Printre obiectivele strategice ale anului 2016, menținute și pentru anul în curs, se numără evaluarea calității aerului. Monitorizarea calității aerului la nivel de județ se face prin intermediul a cinci stații automate, toate amplasate în Baia Mare; s-a cerut reamplasarea a două dintre ele în Seini, respectiv în Sighetu Marmației. Alte obiective strategice le reprezintă realizarea inventarului județean de poluanți atmosferici, emiterea și revizuirea actelor de reglementare (avize, acorduri, autorizații de mediu) – considerate a fi activitatea cea mai importantă a instituției, gestionarea deșeurilor și implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor etc.
În ceea ce privește gestiunea deșeurilor și a chimicalelor, la nivel de județ, în anul 2016 s-au colectat aproximativ 419 tone PET-uri și s-au reciclat aproximativ 411 tone, s-au colectat circa 568 tone hârtie, fiind reciclate circa 563 tone, s-au colectat 79 tone metal și s-au reciclat 77 tone etc.
În anul 2016, cei 10 angajați ai serviciului specializat au emis 128 autorizații de mediu, 85 autorizații revizuite, au transferat 38 acte de reglementare și au emis alte acte necesare în activitatea de reglementare.
Ioan Ștrempel, comisar șef la Garda Națională de Mediu, Serviciul Comisariatul Județean Maramureș, a prezentat raportul de activitate pe anul 2016 și pe semestrul I al anului 2017, precum și raportul privind starea de salubritate în unitățile administrative teritoriale din județ. În anul 2016, au fost efectuate 426 acțiuni de control planificate și 514 acțiuni de control neplanificate, iar în primul trimestru al anului curent, 37 de acțiuni de control planificate și 180 acțiuni de control neplanificate. În anul 2016 s-au aplicat 35 amenzi contravenționale, în valoare de 359 mii lei, precum și 2 avertismente, iar în primul trimestru al acestui an, 13 amenzi contravenționale, în valoare de 174,5 mii lei, și 1 avertisment.
În ceea ce privește verificarea stării salubrizării la nivelul unităților administrativ teritoriale din județ, aceasta a avut loc în două etape, desfășurate în perioada 7 martie – 14 aprilie 2017, respectiv 18 aprilie – 28 aprilie 2017. Aceste controale s-au desfășurat în paralel cu cele referitoare la fondul de mediu.
Privitor la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – SMID, Garda de Mediu va închide în mod cert, în luna iunie, cele 3 depozite neconforme, unul cu activitatea sistată (Vișeu de Sus), celelalte două în funcțiune (Teplița – Sighetu Marmației și Satu Nou de Jos – Baia Mare). În același timp, se va urmări construirea în termenul negociat cu UE a depozitului ecologic de la Fărcașa, singura soluție agreată pentru a respecta politica Guvernului în domeniul gestiunii deșeurilor.
Indrei Dumitrean, directorul Direcției Silvice Maramureș, a prezentat obiectivele prioritare de administrare şi management ale Direcţiei Silvice Maramureş pentru gestionarea durabilă a pădurilor, conservarea biodiversităţii şi protecţia mediului înconjurător.
În anul 2016 s-au înregistrat 7.868 mc material lemnos sustras ilegal din pădurile proprietate publică a statului aflate în administrarea Direcţiei Silvice, cu o valoare de 1.925.387 lei. Din volumul sustras ilegal în 2016, pentru 1.919 mc s-au încheiat procese verbale de infracţiune în valoare de 709.916 lei şi pentru 592 mc s-au încheiat procese verbale de contravenţie în valoare de 114.185 lei, iar 40 mc în valoare de 1.535 lei a fost găsit abandonat. Volumul de 5.357 mc nejustificaţi a fost imputat în sarcina personalului silvic, cu o valoare de 1.099.751 lei. Prin acţiunile de control al circulaţiei materialului lemnos pe drumurile publice şi controlul instalaţiilor de debitat s-au confiscat 2.686 mc material lemnos aplicându-se amenzi în valoare de 160.800 lei .
Printre obiectivele strategice ale instituției se numără creșterea suprafeţei terenurilor ocupate cu păduri prin împădurirea haldelor de steril de pe raza Ocolului Silvic Dragomirești, care însumează suprafaţa de 2,0 ha.De asemenea, se are în vedere prevenirea degradării ireversibile a pădurilor, ca urmare a acţiunilor umane şi a factorilor de mediu destabilizatori, prin programul lucrărilor de regenerare care va avea în vedere asigurarea permanenţei pădurilor, exercitarea cu continuitate a funcţiilor de protecţie şi producţie, urmărind aplicarea prevederilor amenajamentelor silvice prin executarea tăierilor de regenerare la momentele optime.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu