marți, 2 mai 2017

STUDIU: ROMÂNIA, TARA DIN UE CU CEI MAI PUTINI TINERI CU STUDII SUPERIOARE ABSOLVITE

Doar 25,6% din românii cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani au studii superioare, situand astfel România pe ultimul loc din Uniunea Europeana, potrivit unui studiu Eurostat. Specialistii spun ca tinerii nu-si mai permit o educatie si decid sa paraseasca sistemul de invatamant devreme.
Uniunea Europeana se mandreste, insa, cu faptul ca procentul persoanelor cu varsta intre 30 si 34 de ani, care au absolvit studii superioare, a crescut mult in ultimii ani. In timp ce in 2002 acesta era de 23,6%, anul acesta a crescut la 39,1%. Astfel, a ajuns foarte aproape de obiectivul fixat prin strategia de dezvoltare UE numita Europe 2020.
 Studiul publicat de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, arata ca tarile membre care au cea mai mare rata de absolvire a invatamantului tertiar sunt: Lituania (58,7%), Luxemburg (54,6%), Cipru (53,4%), Irlanda (52,9%) si Suedia (51%). La polul opus, cu cele mai mici rate de absolvire, se afla România (25,6%), Italia (26,2%), Croatia (29,5%) si Malta (29,8%).
 România mai are 3 ani sa indeplineasca obiectivul setat de Uniunea Europeana in ceea ce priveste invatamantul superior: "Pentru generatiile care au terminat facultatea in perioada 2007-2010 (aproximativ) avem una dintre cele mai scazute rate de absolvire a invatamantului tertiar din EU. Aceasta e perioada in care numarul studentilor inmatriculati si al absolventilor in Romania a fost cel mai mare. Numarul record de absolventi se pastreaza pentru 2011 si 2012 probabil dupa care scade. Cu alte cuvinte, in momentul de varf am fost tot in coada Europei. Iar momentul asta de climax educational nu a produs cresterea calitatii resursei umane ci scaderea relevantei diplomelor de studii superioare motivand, partial, declinul ulterior.", a explicat profesorul Adrian Hatos, de la Universitatea din Oradea, conform
Ghid PowerPoint pentru elevi.
Acesta a adaugat ca unii tineri români nu-si mai permit o educatie si decid sa paraseasca sistemul de invatamant mult mai devreme, chiar si dupa clasa a VIII-a sau a X-a, iar solutia la aceasta problema ar putea fi o finantare progresiva a scolilor. Strategia Uniunii Europene pentru Educatie a fixat pentru fiecare sat membru o tinta pentru 2020, iar in timp ce tari ca Lituania si Luxemburg si-au indeplinit si depasit obiectivul fixat, România mai are circa 4 procente, inregistrand o mica scadere fata de anul trecut. 18,5% din romani parasesc timpuriu sistemul de invatamant
 "Nu sunt destule locuri la camin, destule ajutoare sociale. Pana anul asta bursele erau mici si putine. Ar trebui finantat mai bine sistemul educational", spune si presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti (ANOSR), Vlad Chereches.
 Prin comparatie cu anul 2006, proportia tinerilor care parasesc timpuriu sistemul de invatamant a scazut in 2016, in toate tarile membre cu exceptia Republicii Cehe, Slovacia si Romania. Procentajul cel mai mic in ceea ce priveste parasirea timpurie a sistemului de invatamant, s-a inregistrat in Croatia (2,8%). Au urmat apoi Litunia (4,8%), Slovenia (4,9%) si Polonia (5,2%). Romania este situata pe locul 3 cu 18,5%, inaintea ei aflandu-se Spania cu 19% si Malta 19,6%.

                                                              Autor: portalInvatamant.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu