marți, 23 mai 2017

Subprefectul Gavriș Ardelean a condus ședința Grupului de Lucru Mixt pentru Romi

Marți, 23 mai, la sediul Instituției Prefectului – Județul Maramureș, a avut loc întâlnirea Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Ședința a avut cinci puncte pe ordinea de zi și a fost condusă de subprefectul județului Maramureș, Gavriș Ardelean.
La începutul întâlnirii, acesta a adresat celor prezenți câteva cuvinte: “Încă de la învestirea în funcția de subprefect am acordat o deosebită atenție problemelor comunităților de romi din județul Maramureș. Nu e chiar ușor de lucrat cu comunitatea romă, și mă refer la faptul că trebuie să explici foarte bine ceea ce vrei să faci. Au existat și acțiuni ale noastre care nu au avut rezultatul scontat. Mă refer la salubrizarea pe Horea 46 A și B, dar și la încercarea noastră de a evita abandonul școlar din partea unor copii romi din Finteușu Mic, elevi la Colegiul Transilvania. A trebuit să ne întâlnim cu toți factorii de resort ca să asigurăm transportul acestor elevi și, desi ne-am mulat pe pretențiile părinților și ale elevilor, în primele zile prezența la cursuri a fost nesatisfăcătoare.
Pe de altă parte, luna trecută a avut loc Olimpiada Națională de Limba Romani în județul Maramureș, care, cu sprijinul instituțiilor de resort, a fost o  reușită.”
           Subprefectul Gavriș Ardelean a adăugat: “Nu am abandonat acțiunea de curățenie de pe Horea, în speranța că până la urmă va fi bine. Acolo sunt probleme cu racordul la apă, dar sper ca după reabilitarea acelui imobil lucrurile să intre în normal. Sunt restanțe extrem de mari la plata chiriei și a facturilor de utilități. Fac apel la liderii comunității rome: ca să nu aveți probleme mai grave, vă rog să discutați cu oamenii. De asemenea, împreună cu Cristina Moldovan voi continua să vizitez fiecare comunitate de romi din județ și să inventariem problemele cu care se confruntă acestea”.
            În continuare, comisar de poliție Marius Cârlan a prezentat situația locurilor pentru romi la instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, există 8 locuri pentru romi la Facultatea de Poliție, 2 la Facultatea de Poliție de Frontieră și 2 la Facultatea de Jandarmi, iar la școlile postliceale ale MAI există, de asemenea, locuri speciale pentru romi: 14 la Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina, 6 la Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca, 3 la  Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră “Avram Iancu” Oradea, 3 la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, 3 la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi “Petru Rareș” Fălticeni și 2 la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești.

             Agota Tepfenhardt, inspector școlar pentru minorități, a prezentat situația locurilor speciale pentru romi alocate în liceele din județul Maramureș. Acestea sunt în număr de 244. Dosarele se depun până în data de 16 iunie, iar în zilele de 6 și 7 iulie comisia județeană va repartiza candidații pe locurile alocate. Situația locurilor speciale este prezentată detaliat pe site-ul Inspectoratului Școlar al Județului Maramureș. Reprezentanții romilor, prezenți la întâlnire, au fost îndemnați în repetate rânduri să vorbească cu părinții și cu elevii pentru a-i încuraja pe aceștia din urmă să își continue studiile și să se înscrie la liceu.
           Cristina Moldovan, inspector pentru romi în cadrul Instituției Prefectului, i-a informat pe cei prezenți cu privire la lista proiectelor admise, aferente liniilor de finanțare ale Programului Operațional Capital Uman, dintre care una se referă la „Dezvoltarea Locală Integrată în comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome – Regiuni mai puțin dezvoltate” – Obiectivul Specific 4.1 POCU și 4.2. Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în urma evaluării tehnico-financiare pe măsura 4.1 cuprinde 6 proiecte din județul Maramureș, care vor fi derulate de: Primăria Municipiului Baia Mare, Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare ONG Nord Vest/Maramureș/Jibou, Primăria Comunei Coltău, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC Baia Mare,  (cu două proiecte), Primăria Municipiului Sighetu Marmației. Lista intermediară a cererilor de finanțare aprobate în urma evaluării tehnico-financiare pe măsura 4.2 cuprinde 4 proiecte din județul Maramureș, care vor fi derulate de: Primăria Orașului Baia Sprie, Primăria Orașului Șomcuta Mare, Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare și Primăria Municipiului Baia Mare.
                În final, cei prezenți au fost îndemnați să comunice problemele mai grave cu care se confruntă comunitățile de romi pe care le reprezintă. Reprezentantul comunității rome de pe Pirită a solicitat două construcții modulare, pentru amenajarea unor dușuri și a unei spălătorii. Cristina Moldovan a spus că o spălătorie a fost amenajată de Asociația Ovidiu Ro și Romstal în comunitatea de la Ponorâta și a arătat că va solicita sprijin Asociației Ovidiu Ro și pentru Pirita. Însă, după cum a precizat subprefectul Gavriș Ardelean, acest lucru ar presupune branșamentul la curent electric și apă, lucru dificil în condițiile în care romii locuiesc pe Pirită fără forme legale.
                Reprezentantul comunității de romi de pe strada Horea a reamintit că cele două blocuri nu au apă pe paliere și a reclamat faptul că taxele sunt prea mari, solicitând ca fiecare să plătească doar atât cât consumă.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu