marți, 1 august 2017

Focar de pestă porcină africană, confirmat în județul Satu Mare


                La Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc marți, 1 august 2017, întâlnirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Transmisibile ale Animalelor și a Zoonozelor – Județul Maramureș, cu ocazia exercițiului de simulare în direcția prevenirii și combaterii pestei porcine africane pe teritoriul României. Au participat prefectul Vasile Moldovan, subprefectul Alexandru Cosma, Dănuț Crișan, director executiv, Vasile Pop, director executiv adjunct și dr. Marius Sima, consilier, din partea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, șefi ai instituțiilor deconcentrate, primari ai unităților administrativ-teritoriale etc.
                Dănuț Crișan, director executiv al DSVSA Maramureș a anunțat că în dimineața zilei de 1 august 2017 s-a primit o notificare cu privire la existența unui focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o exploatație din județul Satu Mare. Vestea vine după ce, la începutul lunii iunie 2016, a fost notificat un focar în Ucraina, la mai puțin de 20 km de granița națională, în mediul silvatic, la porci mistreți.
                Prefectul Vasile Moldovan a prezentat cadrul legal de care trebuie să se țină cont în cazul unei epizootii de pestă porcină africană și a îndemnat lumea să nu intre în panică, dar să manifeste vigilență și să raporteze orice suspiciune de boală.
                Boala nu se transmite la om. Deținătorii de porci domestici trebuie să știe că, în caz de confirmare a bolii și chiar de suspiciune, statul roman oferă despăgubiri la valoarea de piață, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, indiferent dacă animalele sunt asigurate sau nu. Pagubele suferite sunt stabilite de o comisie de evaluare. Se oferă despăgubiri numai pentru animalele identificate și introduse în baza de date. Nu este permisă vânzarea porcilor în târguri și nici nu vor fi permise aglomerări de animale din specia suină.
                 Pesta porcină africană a fost introdusă în Europa în urmă cu 60 de ani. Este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici, indiferent de vârstă și sex, caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase, iar anatomopatologic prin diateză hemoragică. Rata de morbiditate (îmbolnăvire) este de aproape 100%, iar rata de mortalitate este de 95%. Nu există vaccin disponibil contra acestei boli, boala nu poate fi tratată. Virusul PPA este foarte rezistent la acțiunea factorilor fizici, chimici și biologici. Se poate inactiva în 60 de minute la 56 grade Celsius, în 30 de minute la 60 grade Celsius, sau prin soda caustică 2%, hidroxid de sodiu 2%, hipoclorit de sodiu (2-3% clor disponibil), compuși de iod etc.
               Boala se transmite prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase sau indirect, prin adăposturi, așternut, furaje, mijloace de transport contaminate; prin hrănirea porcilor cu furaje (lături) care conțin carne sau produse din carne infectate; prin vectori biologici: căpușe. Singura posibilitate de diagnostic diferențial între pesta porcină africană și pesta porcină clasică este identificarea virusului. Se impune recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator.
              În cadrul întâlnirii Centrului Local de Combatere a Bolilor a avut loc o simulare a unui focar de pestă porcină africană, stabilindu-se un plan de măsuri de implementat în acest caz.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu