luni, 21 august 2017

MINISTERUL EDUCAŢIEI RĂSPUNDE LA SCRISOAREA PROFESORILOR: "MANUALELE AUXILIARE VOR PUTEA FI FOLOSITE LA CEREREA PROFESORILOR, DUPA AVIZUL INSPECTORATULUI ŞI AL PĂRINŢILOR"

Ministerul Educatiei raspunde la scrisoarea profesorilor: "Manualele auxiliare vor putea fi folosite la cererea profesorilor, dupa avizul Inspectoratului si al parintilor"
Ministerul Educatiei a transmis un raspuns la scrisoare deschisa a profesorilor, pe care am publicat-o pe Portal Invatamant. Bulversati de anuntul ca "Manualele auxiliare vor disparea din scoli", acestia au pus o serie de intrebari legitime in acest sens. Ministerul Educatiei raspunde ca schimbarea "are ca temei neconcordantele dintre vechea metodologie de evaluare si avizare, datand din 2002, si actualul cadru legislativ". De asemenea, Ministerul stransmite ca Liviu Pop a desemnat, momentan, o comisie, care are sarcina de a redacta metodologia privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea si utilizarea auxiliarelor.
Cu cateva zile in urma, pe Portal Invatamant am publicat o scrisoare primita de la un grup de profesori, ingrijorati de situatia manualelor auxiliare.
 Aceasta nu a ramas fara raspuns, iar Ministerul Educatiei a formulat precizari, pe care le redam mai jos:
 Ministrul Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop, a luat act de scrisoarea deschisa pe care un grup de profesori i-a adresat-o si considera ca se impun o serie de precizari privind aspectele incluse in respectivul document.
 Astfel, prin ordinul de ministru emis in data de 9 august, au fost anulate toate avizele acordate de MEN, incepand cu anul 2002, pentru auxiliarele didactice, auxiliarele curriculare si mijloacele de invatamant. Decizia are ca temei neconcordantele dintre vechea metodologie de evaluare si avizare, datand din 2002, si actualul cadru legislativ (Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011).
 Pentru a remedia aceasta disfunctionalitate, ministrul Liviu Marian Pop a desemnat si o comisie care, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordinului, are sarcina de a redacta un proiect de metodologie privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea si utilizarea auxiliarelor didactice, a auxiliarelor curriculare si a mijloacelor de invatamant. Comisia este formata din doi secretari de stat, directorul Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), doi reprezentanti ai federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului National al Elevilor si un reprezentant al Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti. In acest context, trebuie precizat si faptul ca procedurile de evaluare, avizare si aprobare a materialelor didactice auxiliare vor fi preluate de Centrul National de
Odata cu reglementarea cadrului legislativ, noile materiale auxiliare didactice vor putea fi folosite, insa nu inainte ca invatatorul sau profesorul sa inainteze o propunere in acest sens catre consiliul profesoral, care la randul sau il va aproba, avand avizul inspectoratului scolar judetean si al asociatiei de parinti din scoala.
 Referitor la procesul de asigurare a manualelor scolare, suntem in masura sa anuntam ca toti elevii din clasele I-IV si VI-XII vor avea manuale scolare la inceputul anului scolar. La ora actuala, completarea stocurilor de manuale prin retipariri si livrarea acestora in depozitele de carte scolara din judete au fost finalizate.

                                                                                 Autor: portalInvatamant.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu