În judeţul Galaţi, un producător a primit
atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită
din fermele proprii: Muşchiuleţ de porc Ilinca, Cotlet haiducesc a lui Zamfir,
Costiţă afumată Ilinca, Cârnaţi de porc a lui Ignat. Denumirea de ”Muşchiuleţ
de porc Ilinca” s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una
specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi
condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare.
”Cotletul haiducesc a lui Zamfir” este obţinut din cotlet de
porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile. Calitatea materiei
prime, prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea
produsului ”Cotlet Haiducesc a lui Zamfir”. ”Costiţa afumată Ilinca” este un
produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de
condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de
ani. ”Carnaţii de porc a lui Ignat” afumaţi tradiţional se obţin din materii
prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale.
Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare.
În judeţul Caraş Severin a fost acordat un
atestat de produs tradiţional pentru ”Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni”.
Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat şi pulpă de
porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural.
În judeţul Buzău a fost acordat atestat de
produs tradiţional pentru ”Salamul Casa Râmniceană” şi pentru ”Cârnaţii
crud-uscaţi Casa Râmniceană”. Salamul este un preparat culinar din carne de
porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate
operaţiunile de prelucrare sunt executate manual.
Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent
folosite urmate în final de procedeul de afumare evidenţiază valoarea
tradiţională a produsului finit. ”Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râmniceană” sunt
preparaţi din carne de oaie şi porc preluată de la crescători din zonă, cît şi
de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea
tradiţională a produsului finit.
Autor: Cristina
Bursuc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu