vineri, 29 aprilie 2022

LIGA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - Cenaclu literar ,,ARTUR SILVESTRI", Cluj-Napoca, joi, 28 aprilie 2022 - președinte ALEXANDRU FLORIN ȚENE



(Aspecte foto Gelu Dragoș şi Titina Ţene)
Clipe de emoție. Bucurie. Prietenie. Sinceritate... Emoție, cu siguranță.
(voi reveni cu detalii într-o cronică)
*******
Cristos a Înviat!
Joi, 28 aprilie, 2022... Săptămâna Luminată!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, facându-ne semnul Sfintei Cruci și rostind rugăciunea: ,,Doamne, Isuse Cristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai grijă de mine, păcătosul. Ajută-ne să umblăm cu bine, pace și liniște pe drumurile care le-am pornit. Amin!", am pornit spre capitala Sfântului Ardeal, Cluj-Napoca, la întâlnirea lunară a Cenaclului literar ,,Artur Silvestri". Nu am plecat singur, ci împreună cu minunatul colaborator și bunul prieten, prof. Gelu Dragoș. Nu ne-am văzut de ceva vreme și eram convins că avem atâtea lucruri să ne spunem, să facem bilanțul proiectelor noastre, să ne gândim la proiectele viitoare... fiind convins că acestea nu se vor termina decât atunci când Bunul și Dreptul Dumnezeu, va hotărî. În paralel, fiecare se gândea la emoțiile sufletești ce le vom întâlni la Cluj. Așa este. Eu, personal, particip de ceva vreme la aceste ședințe literare, și fiecare își are încărcătura sa emoțională, precum știți, pentru că de fiecare dată am scris câte ceva despre aceste prevederi, ce stau sub zodia cuvântului minunat, a muzelor libere, sub zodia adevărului și prieteniei. Mulțumesc și în acest moment pentru acestea, recunoscând că avem nevoie de astfel de clipe care să ne umplu inimile de bucurie, curaj și sinceritate. Deși atent la drum, parcă vedeam în fața ochilor, membri participanți la ședința literară. Pe unii deja îi știu după nume și ținem o prietenie strânsă. Cu alții sau pe alții nu îi știu după nume, decât după prezența la Cenaclu. Viitorul este al nostru, nu-i așa? În timp, ne vom ști și mai bine iar prietenia se va cimenta întru cuvânt și slove.
Drumul a fost destul de anevoios. Am pornit pe o vreme ,,câinoasă", adică pe o ploaie ,,mocănească", ce nu se mai oprea. Abia după ce-am trecut de Gherla, cerul s-a înseninat și ne-a surâs. Am perceput această ploaie, ca o binecuvântare. Plâng poeții în cer. Lacrimi în ochii celor care și-au început Marea Călătorie spre ceruri și îngeri. Este Săptămână Lumină, iar peste câteva zile, este Duminica Tomii (Toma, necredinciosul!). Doamne ajută-ne să ajungem cu pace întru lumină.
Când am intrat în orașul Șomcuta Mare, îl sunăm pe prof. Cornel Gheorghe Cozmuța, cetățean de fază al orașului, pentru a schimba câteva vorbe și a-l invita să ni se alăture în călătoria noastră. Ne invită la o cafea, dar... refuzând invitația, cu evidente păreri de rău, prins în treburi ce nu suporta amânare, fiind planificate de mai multă vreme, dar ne promite că data viitoare ar fi încântat să ajungă la Cluj, la această minunată întâlnire. Desigur, îl vom invita. Nu putem refuza cafeaua. O sorbim în grabă. Pentru a nu întârzia. Ne strângem mâna... și pornim. Mulțumim, domnule prof. Cornel Gheorghe Cozmuța. Bucuria revederii este imensă și va fi, de fiecare dată.
Ajungem. Găsim loc de parcare și ne îndreptăm spre Cercul Militar, locul unde, de fiecare dată, în ultima zi de joi, din fiecare lună, membri Ligii Scriitorilor din România, (președinte naţional Al. F. Țene), se întâlnesc în gând și suflet, pentru a muzelor iubire și sfințesc Cuvântul.
Întâmplarea face ca să fim întâmpinați tocmai de Domnia Sa, președintele Al. Fl. Țene. Era afară, aștepta pe cineva. Bucurie. Zâmbet. Strângere de mână, sinceră. Călduroasă.
Ne facem comozi în sala de ședință, locul unde se desfășoară ședințele de Cenaclu literar. Aici, domnul Iulian Patca, ne întâmpină cu imensă bucurie și printre schimburi de amabilităţi ne prezintă cea mai proaspătă apariție editorială, semnată de către Domnia Sa. Se motivează și-și cere scuze, că nu va putea rămâne până în finalul întâlnirii, având ceva probleme de rezolvat. Îi mulțumim și îl asigurăm de toată prietenia noastră. Este vorba despre volumul personal, ARMONII DE ABSENȚĂ. O ANTOLOGIE A POEZIEI DE DRAGOSTE, apărut la Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2022, ISBN 978-606-062-419-6, 174 p., cu un Cuvânt al autorului, numit, cu ghilimelele de rigoare, ,,Autorul se explică", volum ce cuprinde câteva zeci de poezii. Abia aștept să am timpul necesar pentru a-l lectura... dar, vorba românului, ,,toate la rândul lor". Mulțumesc, domnule Iulia Patca!
Câteva minute mai târziu, începe ședința. În deschidere, prof. Voichița Pălăceanu Vereș, cu vădită emoție (ca de fiecare dată), se scuză pentru absența motivată de la trecuta întâlnire literară. Doamna Voichița Pălăceanu Vereș, dascăl minunat, vă asigur că, mie, personal, mi-ați lipsit. Abia așteptam să vă revăd. Am pornit pe drum gândindu-mă, inclusiv la Dumneavoastră, rostind în gând: ,,Doamne, ce frumos ar fi să ne revedem!". Și chiar a fost o bucurie să ne vedem. Să aveți parte de sănătate și să aveți grijă de dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru colaborarea și susținerea de care am avut parte, participând în multe proiecte literare inițiate de dumneavoastră... și știți la ce mă refer - Antologiile Napoca Star, pe care le-ați inițiat și coordonat. Am prins curaj și m-a onorat participarea și includerea în aceste antologii.
Președintele L.S.R. domnul Al. Fl. Țene, prezintă cele volume, dintre cele mai proaspete, apărute sau scrise, în perioada de pandemie, pentru că ei, scriitorii, nu au stat. Această perioadă cu restricții și opreliști, a avut și partea ei bună, pentru unii. Sunt convins că scriitorii au fost prolifici și au profitat din plin de acest fapt. O dovedește activitatea literară.
S-au prezentat volumele:
- ,,Armonii de absență", Iulian Patca;
- ,,Moara lui Gelu" şi "Singurătatea Poetului", Gelu Dragoș;
- ,,Cadențe târzii (poeme și parodii cotidiene), Eugen Emil Coța;
- ,,Raiul este aici pe pământ", vol. I și vol. II, Petre Chichirdan;
- ,,Vraja soarelui", Alexandru Blaga;
- revista ,,Claviaturi", L.S.R. Brașov;
- ,,1o scriitori de nota 10", Vasile Bele.
S-a oferit, distinsului prieten Eugen Emil Coța, Diploma de excelență - Virtutea literară, în prag aniversar, pentru întreaga activitate literară desfășurată în spiritul valorilor și al calității.
Doamna Voichița Pălăceanu Vereș, a prezentat volumul de poezii și parodii scrise în timpuri de pandemie, autor Eugen Emil Coța, ce cuprinde câteva sute de pagini (peste 600).
Felicitări
pentru această apariție editorială. Mă bucur că, în colecția personală, a cărților primite cu dedicație și iscălitură, se află și acest volum. Succes pe mai departe. Vă asigur de respectul și prețuirea profundă... și revin cu invitația de a ajunge și în Maramureș, atunci când timpul vă permite.
Foarte modest, domnul Iulian Patca și-a prezentat volumul antologic, din care, câteva minute mai târziu, mi-am cerut permisiunea de a recita poemul ,,Lied cu folclor". Am ales așa, dintr-un singur motiv întemeiat, pe care îl știți - aici s-a întâmplat să se deschidă volumul.
Felicitări
, domnule Iulian Patca pentru această apariție editorială și vă asigur că, foarte curând, îmi voi face timp să îl citesc, apoi, atât cât mă pricep, să semnalez această apariție editorială. Doamne ajută!

VASILE BELE
Cluj Napoca, 20.04.2022



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu