În timp ce unul dintre cei mai renumiți teologi din România, ilustrul scriitor, pr. prof. doctor THEODOR DAMIAN, m-a evidențiat în 3 numere consecutive ale revistei de mare prestigiu ”LUMINĂ LINĂ", al cărui director este, publicându-mă în primele două numere amintite, cu 5 poezii în total, iar în a treia evidențiindu-mă cu o elogioasă recenzie la cartea mea cu poezii cu temă religioasă: "Bio metaforizare extremă", consider că nu mai este nevoie de alte recenzii. Recenzia respectivă este de altfel și prefața cărții menționate.
Am primit în dar prin poștă (pe rând) aceste 3 numere consecutive ale revistei de mare prestigiu ”LUMINĂ LINĂ”, pentru care stimate domnule părinte Theodor Damian am o considerație aparte.
Mai jos puteți citi integral numerele 1, 2, 3/2023 ale faimoasei reviste LUMINĂ LINĂ, cum și recenzia alcătuită de ilustrul scriitor.
******************************************************
Pr. Prof. Dr. THEODOR DAMIAN
POEZIA CA MĂRTURISIRE ȘI DOXOLOGIE
Vasile Dan Marchiş este un poet al arderii doxologice.
Aşa cum există o stare arzândă a regretului, ca în episodul întâlnirii lui Luca şi Cleopa cu Iisus în drumul spre Emaus („Au, oare nu era inima noastră arzând întru noi, când mergea cu noi pe cale şi ne tâlcuia Scripturile?” – Luca 24, 32), la fel, există şi o stare a arderii mărturisirii şi a celei doxologice.
Aceste stări sunt omniprezente în volumul Bio metaforizare extremă (Napoca-Star, Cluj, 2023, 94 pp.) o reuşită antologie care-l defineşte pe autor ca pe un apostol al divinităţii trimis să conştientizeze lumea despre frumusețea divină din noi şi din creaţie şi să propovăduiască întoarcerea la aceasta.
În dialogurile sale cu muza – revelaţia şi inspiraţia divină – Vasile Dan Marchiş recunoaşte că îşi înţelege pe deplin vocaţia, aceea de a fi alături de Dumnezeu, după ce L-a descoperit în inima sa, dar şi de om faţă de care are misiunea de a binevesti, căci frumuseţea se bine vestește, dar şi de mărturisire a condiţiei ontologic doxologice a fiinţei umane.
Când Filip, apostolul, l-a întrebat pe famenul reginei Candachia a Etiopiei, el citind din cartea profetului Isaia: „Înţelegi ce citeşti?”, acesta a răspuns: „Cum aş putea înţelege fără un călăuzitor?” (Fapte 8, 30-31). Vasile Dan Marchiş, prin poezia lui, este un astfel de călăuzitor.
El îl conduce pe cititor luându-l de mână (şi nu mânându-l din urmă) şi trecându-l pas cu pas, urcându-l treaptă cu treaptă spre descoperirea lui Dumnezeu. Două trepte esenţiale în acest proces sunt recâștigarea copilăriei şi mirarea, uimirea.
Recâștigarea copilăriei, revenirea la inocența începuturilor, în predica lui Iisus, este condiţia de bază a câștigării Împărăţiei cerurilor (Marcu 10, 15). Poemul Nepotul din acest volum se constituie într-o superbă mistagogie specific creştină dar şi general filosofică în acest sens: „Se joacă cu mine Dumnezeu omeneşte / totodată învăţându-mă cum să mă joc cu El dumnezeieşte” (!) Iată marele adevăr paradoxal care trimite direct la celebrele cuvinte ale Sf. Atanasie cel Mare: „Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu”.
Mirarea autentică de care vorbeşte autorul izvorăşte din inocență, din curăţia inimii („Fericiţi cei curaţi cu inima că aceia vor vedea pe Dumnezeu”, Matei 5, iar exprimarea acesteia, nu neapărat în termeni expliciți, pentru că Dumnezeu nu este explicitabil, poate fi suficientă pentru o mărturie şi mărturisire a dumnezeirii.
Este important şi frumos că Vasile Dan Marchiş vorbeşte despre
Dumnezeu referindu-se la una dintre paradoxalele Sale caracteristici: smerenia.
Dumnezeu „se joacă” cu copilul (chiar şi cel din mine) ştiind că la
acesta joaca este cel mai important aspect al vieţii sale, marcând-o până în ultima zi. Cam aşa cum spune L. Blaga: „Copilul râde: înţelepciunea şi iubirea mea e jocul; Tânărul cântă: jocul şi înţelepciunea mea-i iubirea; Bătrânul tace: iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea.” Deci Dumnezeu vine la nivelul copilului pentru a sădi sau re-sădi în sufletul lui sămânţa frumuseţii legăturii cu El pentru tot restul vieţii.
Consecinţa întâlnirii cu Dumnezeu în sufletul curat este mirarea, uimirea. Aceasta este temelia oricărui început. Poetul proclamă cu forţă: „La început a fost uimirea” (Literaturizarea uimirii), excepţională parafrază a cuvântului Sf. Ioan Teologul în prologul evangheliei sale: „La început era Cuvântul”, Cuvântul Însuşi fiind motivul uimirii, însăşi uimirea, pentru profeţii cărora le-a fost dat să scrie despre Marele Început şi astfel şi despre cele viitoare, dar, iată, şi pentru poetul inspirat, în faţa tainei când este în prezenţa lui Dumnezeu: „Zi de zi mă mir de Tine” (Confesiunile poetului nevăzător) sau când mărturiseşte aforistic: „Exist pentru că Dumnezeu îmi apreciază mirarea” (Extrema mirare); cu alte cuvinte mirarea este starea normală existenţială: miror, ergo sum.
Învăţăm din acest volum doxologic că atunci cânt eşti în faţa lui Dumnezeu (coram Deo), atunci când descoperi frumuseţea creaţiei, scopul, ordinea, sensul, (Decizie), mirarea nu mai este un act ocazional, ci o atitudine permanentă, o stare care implicit generează mărturisirea, doxologia; căci dacă el nu va mărturisi, „pietrele vor striga” (Luca 19, 40).
Poetul o spune în felul lui: „voi trăi cât timp mai am ceva de scris” (Concursul iadului), cu alte cuvinte dum spiro, scribo.
Şi Vasile Dan Marchiş scrie cu verb incandescent: „Să nu ia foc cuvântul consum doar apă” (Ibidem), sugerând aici postul şi rugăciunea aşa cum face iconograful înainte de a se apuca de lucrarea sa sfântă. Şi tot el, în acelaşi poem: „Scriu parcă mă dezbrac de haine cuprinse de foc”.
Vasile Dan Marchiş este poetul de care timpul nostru are nevoie dar şi poetul vremurilor viitoare.
Mai gunoiule, iar te lauzi singur? Sclipici...
RăspundețiȘtergerePot să vadă pe blogul "Moara lui Gelu", anonimii ce folosesc la comentarii un limbaj zootehnic, de stână, fără să-și de-a numele pe față, că poetul Vasile Dan Marchiș este publicat a patrusprezecea oară cu versuri în prestigioasa revistă "BOEM@". Mai nou în recentul număr/ noiembrie 2023. Deci, le doresc acestor grohăitorii care fac gălăgie în mod indecent pe acest blog, să rămână pe pârloage dacă nu se civilizează conform regulilor literare.
RăspundețiȘtergerehttps://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2023/11/14/a-aparut-numarul-lunii-noiembrie-2023-al-revistei-boem/#more-73233
Nu cred că acest epigon care uneori semneaza VeDeM, alteori Codreanul Nostru, a fost pus nedemocratic ofițer de presă la LSR. Cred că cei din conducere, fără supărare vă rog, au devenit datorită vîrstei, senili, inclusiv chirurgul fără pacienți și bisturiu, dar cu bentiță. Suntem într-adevăr în cultura Adibas, adică a falsului, a făcăturii și prostiei native promovate prin acest Vasile Dan Marchis. Sigur că-i multă maculatură la el, este un povestitor și versificator mediocru iar faptul că din cele ”n” mii de reviste este băgat în seamă de câteva ”îi dă apă la moară” dar timpul îmi va da dreptate mie! Din păcate pentru el și colaboratorii lui! Ar trebui să nu mai fie băgat în seamă, așa cum procedează mai mulți confrați din țară și străinătate care și-au dat seama că acestui epigon, pe lîngă neuroni, îi lipsește și o doagă!
RăspundețiȘtergereDoamnă, nu știu ce te determină să vorbești aici când de la revistele de prestigiu nu te ia nimeni în seamă. Dacă nu este așa, arată mi că în care dintre cele 40 dintre cele mai prestigioase reviste din Romania și nu numai, sunt eu publicat cu peste 120 poezii, ai publicat dumneata măcar o poezie, două. Dacă da,atunci te felicit, altfel ești o nulitate absolută. Dacă ești profesor, inginer, maistru sau altfel de funcționar fără creație remarcată pe linie literară, te sfătuiesc să dai lecții la catedră ori în birouri unde nu se cere literatură, ci alte materii. La talentul care mi l-a dat Dumnezeu pe linie poetică nu am nevoie de indicațiile dumitale.
ȘtergereSunt extrem de tristă. Intru mai rar pe FB. dar intru....Acest domn Vasile, pe care tot l-am apreciat în felul meu, trimite mie și altor 150 de persoane e-mailuri cu activitatea sa, pe unde este publicat și că a ajuns să publice a 9-a carte de poezii. Acum 3 minute am intrat pe FB și am văzut o postare de-a sa că este OFIȚER de PRESĂ, la Liga scriitorilor de la Cluj, adică un fel de secretar al d-lui Țene? Așa este? Doamne ce mare a ajuns acest om de nimic!
RăspundețiȘtergereTRISTETEA CEA MARE
RăspundețiȘtergereTristetea cea mare este ca esti prost de-a binelea
esti condamnat pe viata sa scrii ce visezi noaptea
esti suspect de nebunie acum inainte de pensionare
si vezi, nici pasarile nu vor sa-ti dea aripile ca sa zbori
asa ca vasalicuta danut stai acasa daca te primeste sotia
scrie si nu te descuraja asemeni pasarii tale din avion
poate ca intr-o zi vei zbura si tu cu iohannis si carmen
oamenii sint rai si pasarile asijderea, nu-ti dau macar o aripa
sa zbori pana la asuaj la mamuca ce te asteapta pe prispa
mintea ta daca nu intra in contact decat cu extraterestii
e goala ca bidonul de vin ce-l bei de craciun intr-o clipita
tu vasile, daca nu intri in contact zilnic cu tine ori cu facebook
poti sa tragi apa fiindca esti un nimeni barat, la servici...
si-n literatura!!
Prietenii știu de ce. Având sute de colaboratorii la acest comitet redacțional de valoare, va apărea în curând un număr de excepție al revistei internaționale Sintagme codrene. Numărul 25 care va cuprinde peste 45 de scriitori consacrați pe plan național și internațional din Europa și America.: SUA, Canada, Germania , Italia, Moldova, Spania, Romania. Răutăcioșii și invidiosii sunt și vor fi înlăturați din calea mea și a revistei, evident dacă mai încearcă să se apropie. Am eu grijă de asta.
RăspundețiȘtergere