luni, 13 noiembrie 2023

Dileme liberale

                                                                                   de Gheorghe Pârja

Faptele naționale ale liberalilor, alături de alte forte politice lucide, au marcat devenirea statului național român din veacul trecut. De aceea am privit imaginea lor cu simpatia istorică de rigoare, fără a uita fireștile ondulații politice, slăbiciunile unor lideri, care s-au răsfrânt păgubos asupra partidului. Că în politică nu funcționează structura cristalului. De aceea privesc cu interes prestația liberală în peisajul politic actual. Cum partidul este alcătuit din oameni, după cum este firesc, vectorul politic este dat de puterea lor de a configura o ideologie. Doar că astăzi nu se știe bine ce este stânga și dreapta, iar fermitatea politică a cedat, este mult mai îngăduitoare și se pot face mai ușor alianțe politice.

O să fie o lecție de predat la școală alianța pesedisto-liberală, când în numele stabilității politice, cu sprijinul președintelui țării, și-au dat mâna la guvernare. Numai că pesediștii, cu un procent mai stimabil, și-au făcut lucrări pe seama lor. Iar PNL, în ultimii doi ani, a intrat într-un con de umbră electorală, coborând în preferințele alegătorilor cu 10 procente. Și nu se arată semne de urcare a muntelui. După recentele sondaje, al doilea partid al țării, ca mărime, riscă să coboare, la viitoarele alegeri, pe locul trei, sau patru în ierarhia stabilită de alegători. Să nu uităm că au fost momente în istoria recentă când liberalii erau principalii purtători de speranțe pentru adaptarea țării la noile vremuri. La noua lume în care am intrat.

Este firesc ca analiștii vieții politice, dar și liderii liberali cărora le pasă de partid să se întrebe de ce această alunecare și care sunt pricinile ei. Că acum doi ani se consemna că liberalii se aflau pe cea mai bună poziție politică din 1989 încoace, fiind al doilea partid după PSD. De anul trecut, s-a constatat căderea liberalilor, făcută cu martori. Iar în ultima vreme au început să se agite, că doar vine campania electorală. Anul viitor se poate schimba serios geografia politică a țării. După cum am putut vedea și noi, mulți lideri liberali au ascultat în surdină muzica pesedistă. Unii chiar au fost vrăjiți de ea, de dragul, dar și de înțelegerea, în numele coaliției stabilității. După părerea mea, liberalii au fost prea ascultători la guvernare. Apoi au fost nehotărâți cum vor aborda anul electoral care vine. În coaliția de stabilitate, liberalii s-au abandonat în brațele noului partener, urmând stilul administrativ și unele proiecte politico-economice.

De dragul stabilității, liberalii parcă au uitat că PSD este un partid opus ideologiei lor. Deși au aruncat pe piață teoria că nu mai există fermitate în ideologia partidelor, că au venit peste lume noi necazuri – pandemia, războaiele – care se cer depășite, fără a ține seama de canoane. Prin abdicarea de la program, un partid își risipește identitatea. Vedem că sub presiunea evenimentelor, diferențele dintre cele două grupări politice s-au estompat tot mai mult. PNL s-a resemnat pe un loc doi. Dar de anul trecut, dilemele au început să prindă contur. S-au auzit voci care îndemnau să nu uite de identitatea liberală. Adică să-și asume drumul spre putere prin ei înșiși.

Trezirea timidă a început să îmbrace forme concrete, de atitudine față de pesediști. Mai răspicat s-a simțit în pledoaria pentru banii cash. Întrunirea de la Sinaia, de la începutul lunii noiembrie, a reprezentat tocmai un moment de luciditate liberală, pentru a stopa alunecarea spre ce este mai rău la un partid istoric. Au anunțat că renunță la listele comune și că vor avea propriul candidat la președinția țării. Au decantat și numele lui, adică domnul Nicolae Ciucă. Partidul vrea să spună electoratului că persoana generalului ar simboliza ordinea, disciplina și izbânda. Românii nu au uitat de prestația sa ca premier al unui guvern cam pesedizat, care a aruncat țara într-un mare deficit financiar. Apoi, generalul nu prea este omul potrivit pentru relansarea liberalilor. Poate mă înșel, dar îl văd prea politicos cu realitatea dură.

O altă dilemă liberală, printre cele multe, este că deși au decis să candideze separat de colegii de la PSD, continuă să guverneze. Apoi au plecat prin țară să-i vadă lumea. Au ajuns și la Șimleul Silvaniei, într-un antrenament politic electoral, unde Nicolae Ciucă, cu câțiva liberali, au asistat la deschiderea unei piețe după reabilitare. Au cumpărat ceva produse cu bani cash. Și s-au mirat cum miroase pătrunjelul. Președintele Senatului a trecut și prin Maramureș, la Sighet și la Spitalul Județean „Constantin Opriș” din Baia Mare. Să sperăm că și cu ceva foloase, politice și financiare. Sănătate, domnule Ciucă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu