joi, 16 noiembrie 2023

Recomandări pentru sprijinirea copiilor care trec prin situații de stres emoțional


Atunci când sunt implicați în cazuri de violență, fie că sunt victime, autori sau martori, preșcolarii/elevii pot experimenta o mulțime de emoții (frică, tristețe, furie etc.) și gânduri greu de gestionat. În situații de stres emoțional pentru elevi, prezența și sprijinul unui adult (părinte sau profesor) sunt foarte importante.

Ministerul Educației vine, pe pagina sa de Facebook, cu câteva recomandări pentru părinți și profesori care să-i ajute să sprijine copiii care trec prin momente de stres emoțional:

·         Vorbiți copilului pe un ton cald și calm.

·         Arătați empatie, înțelegere și răbdare pentru situația în care se află copilul.

·         Permiteți copilului să își trăiască emoțiile, spre exemplu, să plângă. Asigurați copilul că emoțiile puternice sunt normale în momente de stres și că sunteți alături de el până le depășește.

·         Exersați împreună cu copilul modalități simple de calmare: concentrarea pe respirație, număratul lent de la 10 la 1 pentru a se liniști, o scurtă plimbare în aer liber etc.

·         Ajutați copiii să identifice gândurile/temerile pe care le au în situații de stres emoțional și găsiți împreună mesaje pozitive, realiste pe care copiii să învețe să și le transmită atunci când se simt stresați.

·         Nu uitați că sunteți un model pentru copiii și pentru elevii dumneavoastră. Modul în care reacționați în situații stresante poate reprezenta un model pentru copii. Acordați atenție propriilor modalități de a gestiona stresul, fiți calmi și înțelegători cu propria persoană pentru a fi în măsură să acordați sprijin celorlalți.

·         Discutați cu copiii sau elevii dumneavoastră despre rolul emoțiilor în viața noastră și despre cum putem gestiona situațiile în care simțim că emoțiile ne copleșesc.


                                                                                                                C.S.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu