marți, 14 noiembrie 2023

Sorin Roşca Stănescu: Piramida răsturnată


Globalizarea, așa cum o cunoaștem, este o piramidă cu vârful la Washington, de unde vin toate deciziile majore. Ei bine, această piramidă se va răsturna. Cu vârful în jos. Deciziile ar putea să vină în viitor în noua ordine mondială, nu de la vârf, ci de la bază. Acesta este proiectul avansat și susținut de China. Nu este deloc exclus ca în curând, sub ochii noștrii, să se nască o nouă lume. Din cenușa celei existente.

Am convingerea că această răsturnare a piramidei va face obiectul unor tratative cardinale, care au loc în Statele Unite, între Joe Biden și Xi Jinping. La capătul celor trei zile de negocieri, am putea avea un răspuns. Dacă nu se va întâmpla așa, atunci răspunsul va fi dat implicit de efectele pe termen scurt, mediu și lung ale uneia dintre cele mai mari proiecte avansate vreodată de un stat. Noul Drum al Mătăsii.

La Beijing, fabulosul proiect al Chinei „Noul Drum al Mătăsii”, avansat în urmă cu 10 ani, a fost marcat de numeroase dezbateri. Și a stat în epicentrul interesului tuturor cancelarilor lumii, care au participat sau nu prin reprezentanți la marea dezbatere. Acest proiect, care înseamnă mult mai mult decât o infrastructură nemaiîntâlnită până acum în istorie, care leagă China de centrul Asiei, Orientul Mijlociu, Africa și Europa, care sudează nu numai comercial ci și economic și politic în sens larg statele implicate în condiții echitabile pentru fiecare dintre ele și nicidecum într-un raport hegemonic, poate schimba din temelii esența globalizării. Iar schimbarea nu poate fi decât benefică. Sistemul relațiilor internaționale ar putea fi revoluționat.

Desigur, startul îl dă China, cea mai mare putere economică alternativă a Statelor Unite, și care investește în acest scop mii de miliarde de yuani, insistând asupra faptului că refuză să instaureze la nivel planetar orice formă de hegemonie. Ar putea fi un nou model al relațiilor între state în baza principiului „globalizare în diversitate”.

BRICS, organizația statelor non-occidentale, aflată în cea mai mare parte încă în fază de proiect, e drept, un proiect extrem de dinamic, pare că își deschide larg poarta de intrare. În prezent, din BRICS fac parte 23 de state și urmează să fie admise încă șase. Primul efect BRICS constă în dedolarizare. Relațiile economice internaționale, din ce în ce mai mult nu vor mai funcționa bazate pe moneda americană, întrucât instinctul de conservare al statelor lumii, al statelor non-occidentale, le dictează acestora să evite să mai utilizeze o monedă tipărită haotic și care, în final, după cum s-a constatat, poate conduce la sărăcirea altor state.

Noul Drum al Mătăsii în primul rând, tratativele din Statele Unite dintre Biden și Xi Jinping în al doilea rând, vizita lui Abbas, liderul Palestinei, la Washington, în al treilea rând, și în al patrulea rând, împotmolirea combatanților din războiul din Ucraina, și în fine, în al cincilea rând, viitorul statut al noului stat palestinian, cuprinzând Cisiordania și Gaza ar putea schimba din temelii, încă pe parcursul vieții noastre, întreaga construcție a relațiilor internaționale.

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa: corectnews.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu