luni, 16 septembrie 2024

Festivalul ipocriziei...

Ieri, 15 septembrie, colegii de la PNL și-au votat candidatul la alegerile prezidențiale într-un festival al iubirii de conducător și al înfierării opozanților de peste tot.

La cald, câteva concluzii:
- au ales un candidat dintr-un total de un candidat; la alții era deficit de democrație, la PNL era unul singur.
- adversarii dumnealor sunt de toate culorile, stânga, dreapta (oricare altă dreapta), albaștri, verzi, roșii, toți care nu înțeleg rolul de far conducător al PNL.
- o vorbitoare a zis că PNL nu vrea toată puterea 😳 Probabil era plecată după infractori prin Europa când toți ceilalți spuneau că PNL va da președintele, prim-ministrul și, dacă e nevoie, Secretarul General ONU.
- au spus pe multiple voci că au resurse umane să dea nenumărate nume de posibili prim-miniștri. Dovada irefutabilă este următoarea: Iohannis, Ciucă, Cîțu au avut nevoie de derogare de vechime de la statut sa candideze. Unde-s resursele? Nu-s...
- un vorbitor a clamat victoria liberală în premieră , după al doilea război mondial, la Slatina! Deci Slatina era Terra Promissa. Bun! Dar tot istoria ne spune că în ultimul secol și un sfert PNL a câștigat alegerile parlamentare în 1901, 1922 și 1937, de 3 ori în 125 de ani. Acum că primul pas a fost făcut, să vedem restul.
- toți vorbitorii au avut o problemă legată de coaliția cu PSD. Aici Crin Antonescu a avut perfectă dreptate: PNL să-și schimbe conducerea iar cei noi să spună ce vor de la PSD. Actualii nu prea au cum, au semnat această coaliție deci mai ușor cu eroismul.
BONUS: ați remarcat că toți de pe scenă au fost în toate echipele câștigătoare, Orban, Cîțu, Ciucă? Punem pariu că îi vom găsi aliniați și în următoarea echipă câștigătoare?
Lucian N. Romașcanu (pe Facebook)

Handbal feminin. A treia victorie pentru Minaur din tot atâtea meciuri

În etapa a treia din Liga Florilor, duminică, 15 septembrie, Minaur a învins-o acasă pe CSM Slatina cu 34-23 (17-10). Băimărencele au început foarte bine jocul, și-au asigurat un avantaj în primele minute și au reușit să gestioneze inspirat partida. A fost al treilea succes consecutiv în campionat, care o ține pe Minaur pe locul al doilea în clasament.

CS Minaur: Iulia Dumanska (12 intervenții), Cristina Mihiș (4 intervenții) – Maria-Andreea Ianăși 5, Andrijana Tatar 5, Jessica Quintino Ribeiro 5 (unul din 7m), Katarina Pavlovic 4, Denisa Roxana Romaniuc 3, Emilia Anna Galinska 2, Aleksandra Vukajlovic 2, Magda-Alfredo Cazanga 2 (unul din 7m), Amelia Lundback 2, Teodora Lavinia Damian 1 (din 7m), Maria Gomes Da Costa 1, Fie Woller 1, Alba Chiara Spugnini Santome 1 (din 7m), Luciana-Andreea Popescu. Antrenori: Andrei Popescu, Raul Fotonea, Daniel Apostu.

CSM Slatina: Merve Erbektas (4 intervenții, a marcat un gol), Jovana Micevska (4 intervenții) – Adina Gabriela Cace, Jovana Sazdovska 1, Andreea Elena Bogdanovici 1, Daniela Elena Fulgoi, Sonia Vasiliu 1, Ana Radovic, Sanja Premovic 7 (2 din 7m), Nada Corovic 3, Done Gul Bozdogan 4, Ivana Gakidova 1, Cristina Diana Boian, Elena Hermina Olaru 2, Georgiana Alina Mușat 1, Luciana Mara Matea 1. Antrenori: Attila Horvath, Demi Iulian Perpelea.

În etapa a 4-a, duminică, 22 septembrie, Minaur va juca în deplasare cu Măgura Cisnădie.

 

Autor: Cristi Someșan

Sursa: CS Minaur

Singura soluție!


Ieri, spre sfârșitul Sfintei Liturghii, mă uitam la bucuria oamenilor, la chipurile luminoase.

Erau de la copii abia botezați – a treia generație de membri ai comunității din nucleul inițial, copiii copiilor noștri – până la bătrâne de peste 80 de ani. De obicei vine la slujbă și medicul psihiatru Galina Răduleanu, basarabeancă, fostă deținută politic (patru ani de detenție la Braşov, Uranus, Jilava, Arad şi Oradea), fiica preotului patriot Boris Răduleanu (condamnat de bolșevici la 10 ani de pușcărie), care a împlinit anul acesta 91 de ani și se ține mai bine decât mulți din generația noastră. Vine la biserică cu tramvaiul de departe, uneori pe o vreme imposibilă (călduri mari sau frig) și stă aproape toată slujba în picioare, ceea ce ne cam umilește pe toți cei care ne mai plângem că ne este greu. Nu mai vorbesc de cei care găsesc să facă orice altceva în sfânta Duminică, numai să dea două ore pentru Dumnezeu care și-a făcut altar de jertfă din Cruce, nu catadicsesc.

Dar să vă spun gândul ce mi-a venit după ce s-a terminat împărtășania cu Sfântul Trup și scumpul Sânge al Mântuitorului. A fost prea puternic și de aceea îl mărturisesc public.

Suntem precum înainte de Potop, când lui Noe Dumnezeu i-a poruncit să-și facă arca în care să salveze familia și viețuitoarele Pământului.

Lumea era atât de stricată, încât Domnul a luat decizia radicală de a aduce un diluviu prin care să facă un nou început Creației Sale.

Îmbâcsiți în păcate, cei din jur îl batjocoreau pe Noe, care făcea voia lui Dumnezeu și construia acea ciudățenie inutilă, acțiune de neînțeles pentru cei din cetate.

Am avut o revelație cum că acea barcă de salvare a Creației este Biserica acum.

Comparația dintre o corabie și biserică este veche. Ce am văzut acum era concretețea, similitudinea situațiilor.

Trăim vremuri pe care nu am fi crezut vreodată să vină. Eu, cel puțin, nu m-am gândit nicio clipă în 1990 că vom ajunge aici, ca ideologia comunistă să fie înlocuită cu una care să facă din sodomie un standard la care nu numai că ar trebui să se supună societatea, dar să fie construit un nou limbaj care să-l înlocuiască pe cel „vechi”, să fie redefinită noțiunea de Familie, mai mult, chiar și aceea biologică, de sex (masculin sau feminin).

Stranietatea nu atinge doar aceste aspecte, dar vedem cum ideologia sexo-marxistă se deversează imund în școli și grădinițe, în cărțile pentru copii, în cultura de mase (cinematografia mustește de „eroi” pederaști, care înlocuiesc modelele ideale de tip muncitorul sau colhoznica din filmele anilor ’50), a pătruns în teatru, în artele plastice șamd. Presa globalistă a devenit un focar permanent de manipulare, iar marea majoritate a oamenilor politici, în tot cazul cei promovați la vârful puterii, sunt niște biete marionete acefale și decrepite.

„Biserica ESTE Arca, în ea vă veți salva”, auzeam în minte foarte limpede când stăteam în strană și mă bucuram de oameni.

Ca și atunci, cei care spun că nu poate fi salvare în alt chip sunt luați în râs. În cel mai bun caz, spiritele subțiri îi tratează condescendent pe cei care cred „într-o forță supranaturală”.

Și totuși, condițiile sunt izbitor de asemănătoare.

Chiar vorbeam zilele trecute cu un Părinte pe această temă: câtă răbdare să mai aibă Dumnezeu când vede mlaștina în care s-a transformat sufletul omului astăzi? Chiar și în Biserică, suntem departe de Hristos și am schimbat inclusiv rugăciunea domnească, Tatăl nostru, „facă-se voia Ta” a devenit „facă-se voia mea”. Adică fugim de Cruce. Lumea creștină, mai ales în „Occidentul Colectiv”, este pulverizată. Oamenii i-au făcut loc de muncă diavolului pe tot pământul.

Revenind la ce am auzit atât de limpede: nimeni nu va răzbi în vremurile ce vin dacă nu se va urca în Arca Domnului, în Biserica Sa.

Va fi singurul loc în care vom putea să ne păstrăm sufletele. Orice alt substitut omenesc nu va putea să ne facă să răzbatem în tulburările ce sunt și ce vor veni. Doamne, nu ne lăsa!

 

Iulian Capsali



Aforismul zilei - Octavian Paler

 


Bazarul orașului de kakao

 

Ruginit de-atâtea toamne, îmi iau cârja anilor trecuți, și, șontâc, șontâc, cu toată glicemia, colesterolul și scârțâitul de oase după mine dau o fugă leneșă în bazarul orașului de kakao.

La prima tarabă cu (ne)miros de mici și urină, se trag la xerox îngeri și se vând;

-Ia îngerul, neamule!...

Este proaspăt și te scapă de ispite. Printre decolteuri sfinte cu șanțuri de sâni bulbucați, la vedere (Ce-mi trebuie mie acum așa ceva, Doamne?), m-apropii să văd măcar cum este un sfânt de-al acestui precupeț. Lumea flămândă cumpăra de zor îngeri și-i așeza-n portofelul de unde tocmai ce plecaseră banii. Uni cumpărători erau convinși, alții nu prea, dovada îngerilor ce stăteau acum pe jos, pe aleile târgului.

Se mai vindeau pe-aici prin bazar și alifii pentru inimi triste.

-Ia alifia, neamuleee!...

Destui și destule se-nghesuiau pentru unguentul fericirii, ba erau amenințați de vânzător, cel care nu mai făcea față așezatului banilor – n-avea timp nici măcar de-un fum, sărmanul, care-i mai și amenința pe umpărători prin trompeta bahic-tabagică:

-Nu vă-nghesuiți că am cu ce să vă ung pe toți, mai ales pe toate!

Inimi ne-mplinite-n visuri scormoneau peste tot prin tabagicul târg în speranța unui bob de fericire, prin târgul unde se negociază promoții fierbinți cu prețul la vederea soarelui ascuns după furiosul nor plin de câlți periculoși.

Tocmai se subția dimineața pe pulpa zării și tot felul de cumpărători se scurgeau spre târgul de unde puteai face rost de iluzii.

Chiar în față, pe fruntea unei chilii, pardon, gherete, scria cu litere de-o șchiapă, Vindem iluzii!

-Ia iluzia, neamuleeee!...

Ia să te faci bine, să-ți treacă!

Și trupul vântului alerga pe bătrâne cărări prin nămeții unor gânduri movalii. Copacii își construiau colibe, iar neastâmpărații și visătorii cumpărători de detoate forfoteau prin bazarul încins. Toamna cu brumă pe dinți și sprâncene ruginii ședea-n poarta târgului cu mâinile-ncrucișate de mirare și deseori o auzeai:

-Ăștia nu se mai fac bine!

Luna desfăcută la sâni și-a pus și ea mâna la ochii pe care i-a repezit apoi în mare.

Pe latura dinspre lacrima patrată a ierbii de otavă mugea o muzică, muzica deșertului infantil. N-ajunsese târgul pe la jumătate și cumpărătorii se pregăteau de horă. Măcar să se-aleagă cu ceva, dacă n-au găsit tot ce sperau.

Iată și taraba cu vise!

-Ia visul, neamuleeee, striga-n gura mare o balaoacheșă cu bani la cozi! (Nu de cozile prostimii ar fi vorba, se spune-n poveste...)

Ia-l că, pă copii mei, te faci bine! Returnăm jumate dân preț dacă vindecarea nu este completă!

Ia visul, neamuleeee!

Alături, pentru cei necăjiți era postată taraba cu bucurii.

-Ia bucuria, neamuleee!...

Ia că avem și sunt proaspete! Necazuri să fi avut că de-aici luai bucurii câte doreai, mai ales că nu erau scumpe.

Exact unde trebuia, lângă ghereta cu bucurii, trona cea cu fericire.

-Ia fericirea, neamuleee...

Ia că nu mai avem multe. Aici „comersantul”, ca toți „comersanții”, mințea. Avea bucăți de fericire dublu decât visătorii din bazar aveau nevoie.

Ia fericirea, neamule și n-o să mai vezi lacrimi!

Ia fericireaaaa!...

Ultima tarabă unde se-ntregește cercul bazarului este ghereta unde se vând sparanțe.

-Ia speranța neamuleeee! Ia-o că este caldă. A cumpărat unul săptămâna trecută vreo două că nu vindem mai multe (s-ajungă la toți) și a câștigat la Loto.

Ia speranța, neamule!

Ia-o că frige!

Nu dați banii pe prostii, luați speranțe movali!

Pe sfârcul Căii Lactee, din Carul Mare, sfinții se miră și spun:

Iată de ce nu-i aduce Domnul aici!

 

Puiu RĂDUCAN

16092024-B. Olănești

Invitație - Sărbătoarea Castanelor 20-22 septembrie 2024 Baia Mare

 



Se caută meseriași

                                                                     de Gheorghe Pârja

A început școala! Lumea politică este cuprinsă de febra electorală. Bătălia pentru Cotroceni este aprinsă. Candidați ca la moară! Adică mulți veniți de pe toate plaiurile țării. Unii au puține grăunțe în sac. Cu toată această precară ofertă, promit pâine albă, cozonaci și covrigi cu mac. Dar candidații nu prea cunosc nevoile țării, ale oamenilor. S-au înghesuit la deschiderea noului an școlar unde au spus cuvinte protocolare. Și, totuși, plutește în aer o stare apăsătoare, o neliniște căreia nu-i găsesc explicația liniștitoare. Și nu vine doar de la alerta care ne intră în casă. Mai sunt neajunsuri de care te lovești în fiecare zi. Simt o lipsă acută de meseriași. Este o adevărată aventură să ai nevoie să-ți verifici o instalație electrică, să-ți schimbi un robinet, ca să nu mai spunem că vrei să-ți pui un gard. Și la orașe, dar mai ales la sate, penuria meșterilor este evidentă. Constatările noastre cotidiene sunt prilej de discuții fără final. Chestiunea este mai veche și nu-i greu să-i deslușești motivele. Școlile de meserii s-au subțiat serios, ba prin 2009 au fost uitate în mod organizat. În aceste zile am auzit ceva mai încurajator în această privință.

Ce-i de făcut? Câteva imbolduri le-am desprins din explicațiile unui expert în educație, fost consilier în ministerul cu pricina. Crede că s-a atrofiat serios instinctul autentic pentru muncă. Cu sprijin serios din partea statului, care acordă ajutoare fără discernământ. Primesc și cei care au nevoie, dar și cei care sunt buni de muncă. Și sunt mulți! Apoi este luată în batjocură o normă de mare onoare și demnitate umană: meseria este brățară de aur. Nu-i de sorginte comunistă, cum se spune adesea, ci îi de pe vremea lui Ion Creangă. Ba și mai veche, dacă mă gândesc la celebrele bresle. Expertul spune că două ar fi motivele pentru care apetitul pentru învățământul profesional este scăzut. S-a creat o atmosferă incertă în jurul faptului că a face o școală profesională înseamnă o condiție modestă. Te plasează la marginea societății. Fals!

Din păcate, facultățile cu profil sonor dau absolvenți care nu-și află rost în societate pe măsura pregătirii. În vecini, o absolventă de comunicare vinde la non-stop. Cinste ei că muncește. Dar nu pentru asta s-a pregătit! Sistemul actual nu oferă un învățământ coerent, motivat și o garanție că după absolvire ai o pâine în mână. Nu este pusă în acord pregătirea profesională, câtă este, cu nevoia de pe piața muncii. Periodic, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș pune la dispoziția celor interesați locuri de muncă vacante. Se caută administratori baze de date, administratori societate comercială, barmani, bucătari, lăcătuși mecanici, muncitori necalificați, farmaciști, ingineri, șoferi, ucenici, psihologi, un editorialist etc.

De unde se recrutează persoane pentru aceste meserii? Ne spune expertul, care a fost la fața locului, că în Germania și Elveția, state cu vechi aptitudini tehnice, învățământul profesional este o realitate normală, sub semnul onoarei meseriei. Tinerii din aceste țări trec în număr mare pragul școlilor de profil. Mult mai puțini tineri merg la licee teoretice și mult mai mulți fac calificări în meserii. Elevii au asigurată legătura cu practica prin companii. Statul face contracte ferme, puternice, cu clauze greu de încălcat. Tinerii fac trei zile școală și trei zile practică. Practica se face la locul de muncă, cu tutorat și mentorat, au specialiști care-i îndrumă. Tinerii știu exact ce-i așteaptă după terminarea școlii. Pregătirea de calitate și cariera profesională sunt extrem de bine definite, cu efect.

Noi, care suntem îndemnați să luăm pilde bune de la Occident, de ce nu putem ieși din cercul vicios? La nemți cultul muncii nu a dispărut. Mai importă forță de muncă, și de pe la noi, dar… la sparanghel. Și la noi sunt câteva experiențe de luat în seamă. Despre școala profesională de la Brașov am mai scris. Este făcută sub oblăduire nemțească. Cei pregătiți acolo, în mare parte, iau trenul spre Berlin. Expertul ne mai semnalează școli de profil la Zalău, Cluj, Ploiești, locuri de excelență, patronate de companii foarte puternice. Care pregătesc forță de muncă pentru ele. Avem nevoie de meseriași la orașe și sate. Aici domnul stat trebuie să se trezească. Să sprijine învățământul vocațional. Tabloul actual românesc arată o criză acută de meseriași! O penurie ucigătoare de meseriași, care să presteze munci pentru cetățeni.

Domnul expert a constatat fenomenul chiar din inima ministerului. Este mare agitație electorală. Candidații ne opresc pe stradă pentru semnături. Semnez pentru cel care va iniția o lege a meseriilor. A celor necesare pentru omul de rând. Nu uit pe ce lume trăiesc. Dar nici calculatorul, nici telefonul mobil, daruri ale acestui timp, deo­camdată nu-mi repară lumina în podul casei. Reconstruiți mesajul public: meseria este brățară de aur. Cerere este în societate, în cartiere, pe străzi, la sate. Așteptăm oferta. Visez la firme mici, cu meseriași pricepuți, care să ne facă viața mai liniștită. Se poate! Dacă nu uităm brățara de aur!

Gluma zilei - Ecologistul...

 


Cine a fost Ecaterina (Tinca) Vartic?!


Ea a fost Ecaterina (Tinca) Vartic, în anul 1887, femeia care a stat alături de cel mai mare și iubit povestitor român Ion Creangă, timp de 17 ani, din anul 1872 și până la sfârșitul vieții.

Era de origine armeană. Iată ce spunea marele povestitor despre ea: ,, Mi-am luat în casă și o țățacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat și de mine, că de când ne-a lăsat diavolița, nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine, și una și alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe, dar cine stă s-o asculte? Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine. Zice că mi-am făcut-o țiitoare, dacă nu mi-am putut-o face nevastă. Vorbească lumea până i-o ajunge gura la urechi! Eu nu am dreptul la viață, trebuie să - mi pun unghia-n gât ca pițigoiul? Costache, băiatul meu nu are nevoie de îngrijire și mâncare?

Cei care au cunoscut-o pe Ecaterina Vartic spun ca era,, deșteaptă și cuminte" și avea,, darul povestirii". Avea calități culinare apreciate mult de Ion Creangă. Marele nostru poet Mihai Eminescu venea des la Ion Creangă și o perioadă a locuit la el și acest lucru s-a datorat și Ecaterinei Vartic care,, respecta pe conu Mihai și ținea la el".

Ecaterina Vartic a murit în anul 1912 la doar 59 de ani. 

C.L.

Fotografia zilei - Rețete pentru diabet, obezitate, boli cardiovasculare

 


Evenimentele zilei de 16 septembrie 2024

 


Evenimente 

1382

Maria de Anjou este proclamată regina Ungariei.

1776

Armata americană a obținut o victorie împotriva celei britanice în bătălia de la Harlem Heights din cadrul războiului american de independență.

1836

Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

1868

Se deschide, la Sibiu, primul "Congres național-bisericesc al românilor ortodocși" din Transilvania și Ungaria;

Se adoptă "Statutul organic", care consfințește principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania și Ungaria.
1880

Înființarea Societății farmaciștilor din România - FOTO.

1908

În orașul Flint, din statul american Michigan, sunt puse bazele General Motors Corporation.

1938

Adolf Hitler îl primește la reședința sa din Berchtesgaden pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

1963

Malaya, Singapore, Borneo de Nord (Sabahul de astăzi) și Sarawak s-au unit pentru a forma Malaezia.

1966

Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

1975

Papua Noua Guinee își câștigă independența față de Australia.

1976

A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

1987

S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

1996

Miniștrii de externe ai României și Ungariei, Theodor Meleșcanu și László Kovács, semnează la Timișoara tratatul bilateral de prietenie și bună vecinătate, Tratatul de la Timișoara.


Celebrări 

1951

A fost născut Andrei Roman.

Robert Harold Schuller1926

A fost născut Robert Harold Schuller.

Laurence J. Peter1919

A fost născut Laurence J. Peter.

Francis Parkman1823

A fost născut Francis Parkman.

David Copperfield1956

A fost născut David Copperfield.

Mickey Rourke1956

A fost născut Mickey Rourke.

Peter Falk1927

A fost născut Peter Falk.

1934

A fost născut Aurelia Batali.

Gheorghe Schwartz1945

A fost născut Gheorghe Schwartz.

1943

A fost născut Roxana Sorescu.

1937

A fost născut Victoria Ana Tausan.

Nadia Boulanger1887

A fost născut Nadia Boulanger.

Albert Szent-Gyorgyi1893

A fost născut Albert Szent-Gyorgyi.

Lauren Bacall1924

A fost născut Lauren Bacall.


Comemorări 

Maria Callas1977

A murit Maria Callas.

Ioan Alexandru2000

A murit Ioan Alexandru.

Jean Piaget1980

A murit Jean Piaget.

1990

A murit Aurel Dumitrascu.

Iosif Ivanovici1902

A murit Iosif Ivanovici.

2016

A murit William Patrick Kinsella.


Sursa: Wikipedia

duminică, 15 septembrie 2024

Undă verde de la Congresul SUA pentru cel mai scump program din istorie! România cumpără 32 de avioane F-35 cu 6,5 miliarde de dolari!

Armata României anunță că a primit, vineri, notificarea Congresului SUA, care confirmă vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS). Țara noastră va cumpăra în primă fază 32 de aeronave F-35 pentru care va plăti 6,5 miliarde de dolari.

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate.
„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a, F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

C.L.L.

A mai căzut o stea din constelația handbalului românesc!


FR Handbal anunţă, duminică, decesul la 82 de ani al lui Valentin Samungi, component al naţionalei care câştiga titlul mondial în 1970. Valentin Samungi a jucat pentru echipa naţională între anii 1961-1973, în 113 meciuri oficiale, marcând 134 de goluri.
A câştigat titlul mondial în 1970 şi medalia mondială de bronz în 1967, obţinând şi bronzul olimpic în 1972. A fost antrenor al naţionalelor de juniori şi seniori, cu echipa mare fiind medaliat cu bronz la CM din 1990.
Din 1991 a fost numit consilier în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar în 1995 a fost detaşat ca preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, funcţie pe care a deţinut-o până în 1996. Ulterior a fost numit vicepreşedinte al CS Dinamo Bucureşti, iar între 1999 si 2000 a fost secretar general al FRH.

„Îi vom păstra vie amintirea şi îi vom onora întotdeauna moştenirea în handbalul românesc. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis FR Handbal. 

Cristi SOMEȘAN

Twinkl. De la evaluare la predare

 

Sprijin și inspirație pentru educație!🍁

Un an de lecturi uimitoare pentru
minți sclipitoare✨
Îți plac poveștile audio? Planul de literație Cititori sclipitori oferă și versiunea audio a cărților pentru exersarea citirii după imagini și a înțelegerii textului audiat! Accesează întreaga colecție GRATUIT în tot acest an școlar!

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/cititori-sclipitori-nou-gratuit-ririariciul-generos_ver_1.gif

⭐ Citește GRATUIT ⭐

Ce emoții simți la școală?
Citește alături de copii povestea Cu toții avem emoții și discutați despre emoțiile pe care le putem simți cu toții în primele săptămâni de școală. Descarcă momentan GRATUIT și consolidează inteligența emoțională a copiilor!

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/feelings-story_ver_1.gif

⭐ Momentan GRATUIT ⭐

Pregătirea inițială pentru noul an de școală
Descarcă acum noile evaluări inițiale și recapitulări inițiale pentru fiecare clasă și pregătește-te pentru un nou an școlar bine organizat încă de la început!

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/2nd-september-newsletter_ver_1.gif

Evaluări inițiale 👈

👉 Recapitulări inițiale

Obține Twinkl cu fonduri europene
pentru școala ta 💻

https://images.twinkl.co.uk/tr/raw/upload/u/ux/edu-apps-2024-11.09630-x-300-px_ver_1.gif

⭐ Descoperă ACUM ⭐

Twinkl - We Help Those Who Teach
* NEW * Evaluare inițială – Pachet clasa a III-a
no
Descarcă acum!
Școala prieteniei 2 – Rică rinocerul: Pachet cu resurse pentru predarea integrată
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
* NEW * Reflecție asupra comportamentului: Am fost un prieten bun? – Prezentare PowerPoint
no
Descarcă acum!
* NEW * 50 de exerciții pentru gândire – Prezentare PowerPoint
no
Descarcă acum!
* NEW * David Popovici – Pachet cu resurse 9-12 ani
no
Descarcă acum!
Zâna Toamna – Planșă cu diferite dimensiuni
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
* NEW * Ziua Internațională a Păcii: Porumbelul păcii – Desene de colorat mindfulness
no
Descarcă acum!
Copac de toamnă – Activitate practică
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
Calendarul evenimentelor – Toamna 2024
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
* NEW * Listă de verificare a redactării unui text – Semn de carte
no
Descarcă acum!
În pădurea ruginie – O poveste poezie
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
Vitraliu de toamnă – Desen de colorat Galeria de artă
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!
* NEW * Pușculița magică a Medeei – Poveste PowerPoint
no
Descarcă acum!
Schimbarea este frumoasă – Planșă Galeria de artă
no
Descarcă acum!
Scenă de toamnă – Decor pentru geam
5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating5 star rating
5
Descarcă acum!