luni, 16 septembrie 2024

Cine a fost Ecaterina (Tinca) Vartic?!


Ea a fost Ecaterina (Tinca) Vartic, în anul 1887, femeia care a stat alături de cel mai mare și iubit povestitor român Ion Creangă, timp de 17 ani, din anul 1872 și până la sfârșitul vieții.

Era de origine armeană. Iată ce spunea marele povestitor despre ea: ,, Mi-am luat în casă și o țățacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat și de mine, că de când ne-a lăsat diavolița, nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine, și una și alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe, dar cine stă s-o asculte? Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine. Zice că mi-am făcut-o țiitoare, dacă nu mi-am putut-o face nevastă. Vorbească lumea până i-o ajunge gura la urechi! Eu nu am dreptul la viață, trebuie să - mi pun unghia-n gât ca pițigoiul? Costache, băiatul meu nu are nevoie de îngrijire și mâncare?

Cei care au cunoscut-o pe Ecaterina Vartic spun ca era,, deșteaptă și cuminte" și avea,, darul povestirii". Avea calități culinare apreciate mult de Ion Creangă. Marele nostru poet Mihai Eminescu venea des la Ion Creangă și o perioadă a locuit la el și acest lucru s-a datorat și Ecaterinei Vartic care,, respecta pe conu Mihai și ținea la el".

Ecaterina Vartic a murit în anul 1912 la doar 59 de ani. 

C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu