marți, 10 septembrie 2024

Conferința patrioților la Cluj-Napoca: ”Transilvania și miza geopoliticii românești in regiune. Provocări politice, juridice, sociale și cultural-identitare pentru românii din Transilvania. Este azi România sub asediu?”


Joi 12 septembrie la orele 17, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca are loc conferința ”Transilvania și miza geopoliticii românești in regiune. Provocări politice, juridice, sociale și cultural-identitare pentru românii din Transilvania. Este azi România sub asediu?” organizată de Asociația Româna Focul Viu împreună cu ASTRA- Despărțământul Cluj.

Transilvania pamânt al etnogenezei românilor, face azi obiectul unor vizibile provocări geopolitice tot mai greu de gestionat de actuala conducere a României. O componentă importantă a acestor provocări este revizionizmul istoric promovat de vecini mai mult sau mai puțin apropiați granițelor României.

În cadrul conferiței și a lorii de poziție vor fi abordate  recentele provocări revizioniste, aceleași azi ca și demult. Distinsul profesor clujean Mircea Popa constata că politicienii de azi uită de situaţia Transilvaniei şi de faptul că milioane de români care trăiesc aici sunt jigniți săptămânal chiar de conaţionali, care mărşăluiesc sub steag străin, insinuând mereu că noi, „veneticii”, nu avem dreptul să ne revendicăm pământul străbun, n-avem voie să luptăm pentru el pentru că am fi „naţionalişti”. Statul român, tot in opinia sa, trebuie să se manifeste demn şi să aibă răspunsuri prompte şi ferme la orice fel de ameninţare.

 Prin dezbaterea pe care o propun participanții la conferință vor încerca să ia aminte la semnalele trase atât în trecut cât și azi de intelectuali români de prestigiu, să identifice actualele provocări geopolitice pentru a ne putea apăra demn, fără resentimente și în spiritul adevărului.

 Vor participa cu alocuțiuni și dezbateri următoarele personalități: prof. dr. Mircea Popa, d-na Daniela Ciuta- președinte ASTRA Carei, istoric prof. Alexandru Ghişa, conf.univ.dr. Avram Fițiu, prof. dr. Pavel Suian, preot prof. dr. George Remete, jurnalist Romeo Couți, jurnalist Corneliu Țepeluș, actorul și regizorul Emanuel Petrean, d-l Ron Lair, istoric dr. Ioan Țene si dr. Andrei Dîrlău-senator.

                                                                  Al.Florin Țene

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu