luni, 9 septembrie 2024

MIND Monday - despre SCHIMBAREA OBICEIURILOR

 

Bună Dragos,

‘’Nu ne debarasăm de un obicei aruncându-l pe fereastră; trebuie să-l facem să coboare treaptă cu treaptă.’’ - Mark Twain

Toți avem tot felul de obiceiuri. Obiceiuri căpătate în timp, pe negândite și nesimțite, care au devenit niște automatisme!

Studiile psihologilor arată că între 70% și 90% din ceea ce facem zilnic sunt automatisme, adică nu participăm conștient la ce facem, ci urmăm automat anumite tipare mintale și de comportament.

Din cauza asta e greu să ne schimbăm obiceiurile. Pentru că trebuie să ieșim din modul automat în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului și să devenim conștienți și foarte intenționați în ce facem. Iar asta nu e simplu! Și nu e simplu nici să faci un obicei să coboare treaptă cu treaptă, cum zice Twain, cu alte cuvinte, să urmezi un proces cu anumite etape.

Simplu descris, PROCESUL DE SCHIMBARE A UNUI OBICEI arată așa:


START -> conștientizare obicei prost -> decizie de schimbare -> alegere obicei nou -> instalare obicei nou -> întărire obicei nou.

Dacă ai încercat vreodată să-ți schimbi vreun obicei, gândește-te acum:

  • De care dintre etapele de mai sus nu ai ținut cont absolut deloc?
  • Care este pentru tine cea mai grea etapă și de ce?

Nu știu cât de mult îți dorești tu să elimini vreun obicei nefolositor, dar îți mai sugerez ceva, pe lângă urmarea etapelor de mai sus: asigură-te că ai lângă tine pe cineva care te poate susține! O astfel de persoană este un coach, pentru că în coaching se lucrează mult cu schimbările comportamentale și un coach știe cum să faciliteze un proces ca cel de mai sus.

Numai bine!


Am creat acest newsletter ca o sursă permanentă de idei și întrebări. Folosind constant această sursă, mintea ta se va îmbogăți cu gânduri noi, care vor conduce spre acțiuni și comportamente noi, care vor genera schimbări pozitive ce îți vor îmbogății viața.

Dacă îți place acest newsletter, fă-l cunoscut și prietenilor tăi! Dacă faci asta, eu îți mulțumesc!

Cu prietenie,

Bianca


LET ME BE YOUR GPS!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu