miercuri, 4 septembrie 2024

Nemulțumiți de recalculare, minerii-pensionari maramureșeni au participat la un miting de protest

 


Protestul de astăzi al pensionarilor mineri din Maramureș cu participarea a peste 1000 de persoane a fost necesar și bine venit pentru a avertiza instituțiile de stat centrale și locale că nu suntem de acord cu sistemul de recalculare a pensiilor după noua lege a pensiilor, sistem ce duce la reducerea unor drepturi legate de pensii și la scăderea valorii acestor pensii incepind cu 01.01.2025.

Mi-ar fi plăcut să se desfășoare mai in forță și să se finalizeze pe lîngă înaintarea soluțiilor de îndreptare a prevederilor legale instituțiilor legale,cu propunerea de a solicita deplasarea Ministrului muncii și directorului Casei Naționale de Pensii în Maramureș sau deplasarea unei delegații al minerilor la cele două instituții în București..
Minerii din Maramureș și toți minerii din țară trebuie să știe că aceste acțiuni singulare s-ar putea să nu fie de ajuns pentru și determină pe guvernanți să revină asupra legii.
De aceea consider că astfel de acțiuni sau de genul pichetării sediilor de partid PSD și PNL trebuie repetate saptaminal sau chiar zilnic pe o perioadă nelimitată pină la rezolvarea problemei.
Concomitent cu acest lucru este nevoie de dialog cu cei din ministrul muncii și casa națională de pensii.
Tot in această perioadă este necesară acționarea in judecată ,procese colective dacă se poate sau cît mai multe procese individuale.
Pensionarii mineri trebuie să știe că tribunalele din teritoriu nu au altă calitate decit de a urmării aplicarea corectă a legii.
Pe lîngă acest lucru mai pot solicita precizări cu privire la neconstituționalitatea legii sau a unor articole din lege, lucruri semnalate de avocat sau de pensionar dacă se reprezintă singur.
Astfel dosarul rămîne în litigiu și se prelungește termenul de 45 de zile pină la soluționarea definitivă.
În orice situație constituționalitatea sau neconstituționalitatea legii sau a unor articole din lege o pot constata doar cei din CCR.
Curtea constituțională poate solicita la rândul ei Parlamentului schimbarea legii sau a articolelor din lege pe care le consideră neconstituționale.
Din păcate problema noastră se pare că nu poate fi rezolvată decit prin schimbarea sau introducerea unor noi articole din lege.
Noroc Bun!

VASILE LEȘ, ex-lider Uniunea Sindicatelor Miniere Maramureș


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu