duminică, 15 septembrie 2024

Undă verde de la Congresul SUA pentru cel mai scump program din istorie! România cumpără 32 de avioane F-35 cu 6,5 miliarde de dolari!

Armata României anunță că a primit, vineri, notificarea Congresului SUA, care confirmă vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generația a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS). Țara noastră va cumpăra în primă fază 32 de aeronave F-35 pentru care va plăti 6,5 miliarde de dolari.

Faza I a programului de înzestrare presupune achiziția a 32 de avioane F-35, precum și motoare, suportul logistic inițial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniții aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziție include, de asemenea, și un pachet de cooperare industrială.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generație achiziționată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacității de acțiune și al interoperabilității cu armatele aliate.
„Sistemele de rachete Patriot și HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, și, de acum și aeronavele de generația a V-a, F-35 asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu