Centrul pentru Jurnalism Independent, cu susținerea Edge Institute*, lansează concursul editorial DigITup, care oferă 10 burse de 1.000 de euro pentru articole și produse media care acoperă impactul digitalizării în România. Jurnaliștii din orice tip de redacție, locală sau centrală, indiferent de dimensiunea lor, inclusiv cele de limba maghiară pot depune aplicații până pe 16 aprilie 2025, ora 17.00, la adresa de email contact@cji.ro. De ce? Românii susțin digitalizarea, dar percep întârzieri majore în administrația publică. Un studiu amplu realizat de Ipsos* pentru Edge Institute și ANIS arată că digitalizarea este percepută pozitiv de către români, însă ritmul de implementare rămâne o provocare.- 59% dintre români consideră digitalizarea benefică
- 52% cred că aceasta are un impact pozitiv asupra calității vieții
În prezent, România are un nivel mediu de digitalizare, conform percepției respondenților, cu infrastructura și digitalizarea firmelor private drept puncte forte. La polul opus, administrația publică și competențele digitale ale populației necesită îmbunătățiri, subliniind importanța unor investiții în educație digitală și modernizarea serviciilor statului.
Românii identifică mai multe bariere care încetinesc adoptarea tehnologiilor digitale. Printre obstacolele identificate de români se numără lipsa competențelor digitale (43%), pregătirea insuficientă a angajaților din sectorul public (37%) și corupția sau interesele politice (36%). De asemenea, utilizarea platformelor digitale publice este dificilă pentru mulți cetățeni – 51% dintre români nu le accesează, 25% declară că le este teamă că datele lor pot fi furate, iar unul din cinci afirmă că întâmpină probleme tehnice.
Cum se traduc toate acestea în viața de zi cu zi a oamenilor? Cum se construiesc soluții? Multe întrebări și 10 răspunsuri jurnalistice care pot fi premiate.
Care sunt criteriile Propunerea propusă spre evaluare (și finanțare) în cadrul acestei sesiuni poate conține:un material de tip long form sau două materiale de mai scurtă întindere. Ele pot fi articole explicative, reportaje, portrete, materiale din sfera jurnalismului de date etc., indiferent de mediul de publicare (text, audio, video).
Prioritate au aplicanții care au participat la trainingul din 11-12 martie organizat de CJI și Edge la București.
Dosarul de înscriere va conține:- O descriere a materialelor care să conțină subiectul ales și relevanța lui, precum și planul de activități pentru documentarea și publicarea materialelor (maximum 1500 de semne cu tot cu spații/fiecare material);
- CV-ul jurnalistului/jurnalistei sau al echipei editoriale, dacă este cazul;
- Date de audiență ale instituției care urmează să publice/difuzeze proiectul editorial;
- Acordul de publicare semnat de responsabilul editorial al instituției media.
Propunerile înaintate spre evaluare vor viza producția de conținut jurnalistic independent, supus doar normelor și exigențelor editoriale uzuale (documentare solidă, verificarea informațiilor, corelarea datelor factuale, consultarea tuturor părților implicate, relatare obiectivă), a căror aplicare va fi asigurată, în cazul tuturor proiectelor selectate, de coordonatorul editorial al programului, Bianca Oanea.
Calendar:- 4-16 aprilie depunerea aplicațiilor
- 24 aprilie anunțarea câștigătorilor
- 28 aprilie - 20 iunie documentarea (cu cel puțin o sesiune de mentorat) și publicarea materialelor
Conținutul produs în cadrul proiectelor selectate spre finanțare nu poate fi rezultatul unor înțelegeri comerciale, a unor acțiuni de PR sau publicitate, a unor sponsorizări sau trocuri.
Selecția celor 10 proiecte editoriale va fi realizată de Cristina Lupu, Director executiv la CJI, și jurnalista Bianca Oanea, trainer și mentor în cadrul proiectului.
CJI și Edge au dreptul de a distribui, traduce și republica materialele realizate de către organizațiile media în cadrul proiectului.
*Edge Institute este un Think Tank format dintr-un grup independent de experți, uniți de viziunea comună de a crește productivitatea și competitivitatea economică a României și implicit calitatea vieții cetățenilor săi prin dezvoltare și evoluție digitală. C.L. |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu