sâmbătă, 26 martie 2016

Cenaclul Asociaţiei Scriitorilor Baia Mare de după Bunavestire

Se pare că uneori sărbătorile au o influență destul de mare asupra tuturor, chiar și a scriitorilor, cu toate că unii folosesc aceste prilejuri mai mult pentru a absenta decât a face pregătiri pentru sărbătoarea care urmează, a o pregăti, în speță Paștele catolic.
       Cu alese vorbe, doamna președintă de cenaclu, scriitoarea ing. Florica Bud primește pe acei care și astăzi au venit la întâlnirea cu lectura, cu Poezia. 
       Ne delectează cu poeziile sale, nu în număr ci în calitatea versurilor sale, domnul Ioan Meteș Morar- Chelințeanu, poezii de incertitudini și intrebări filosofice, de atâtea ori puse și niciodată nu au primit răspuns, sau aceste răspunsuri nu ne-au satisfăcut orgoliile de Om, de Poet. Liniștea se lasă în sala "Ion Burnar", e vremea meditațiilor, a disjunge între metafore și adevăr,  între figurile de stil și realitate. Poeziile răscolesc atunci când ele sunt tangente vieții, atunci când speranța trece și prin frumusețea vieții desfătată deși deșirată în poeziile citite, poate prea repede de autor, nepermițând visări infinite nimănui. Autorul reia părți și fragmente care au plăcut în mod deosebit auditoriului, care pare că a fost hipnotizat de acest moment poetic.
         S-au bucurat de aceste momente deosebite domnișoara Antoneta Turda, doamna prof. Irina Turda, poeta Ileana Ioana Ștețco, doamna inspectoare Elena Cărăușan (foto), poetă care cu două zile în urmă și-a lansat cartea de versuri "Sânge de nisip", doamna Florica Bud, președinta cenaclului, scriitorul Toma Rocneanu, Irina Uță, protagonistul zilei, autorul Ioan Meteș Morar Chelinţanu, profesorul şi poetul Potop Ioan și doamna dr.Popiel.
        Doamna Ioana Ileana Ștețco spune că primele zece poezii au fost minunate. La celelalte precizează unele inadvertențe și chiar unele cuvinte care trebuie scoase din aceste versuri, dar poezia este bună, și aici precizează poeziile respective, care-au plăcut în mod deosebit. Îl felicită pentru realizare. Domnia sa dă o replică doamnei Elena Cărăușan, făcând apel la frumoasa oglindă a activității elevilor din Tg. Lăpuș care este cu totul alta față de acei prezentați de doamna Cărăușan.
         Doamna doctor Popiel spune că au impresionat-o în mod deosebit poeziile și citează versurile respective. Poeziile trebuie să fie întradevăr deosebite, lirice, care să ne atragă. Domnia sa ne recomandă o mai bună legătură între poeți și școlile din municipiu, recomandări făcute și altor oameni de artă. Într-o revenire ea spune că totuși pregătirea școlară de astăzi este precară.
         Domnișoara Antoneta Turda, spune că din aceste poezii, unele par poeme în proză.  Se uită în poemele recitate de domnul Meteş şi recomandă câteva metafore.
         Doamna Irina Uță  contestă unele aprecieri, deoarece fără metafore orice poezie este o proză. Există mari diferențieri între ce poezii avem astăzi și trecutul nu prea îndepărtat.
         Poeta Elena Cărăușan, fiind în acest profil școlar, spune că mulți poeți români și prozatori nu sunt tratați la prestigiul lor când sunt predați la cursuri. Modalitatea de prezentare în manuale este oarecum îndoielnică. Domnia sa mai arată și alte cauze care îndepărtează  elevul de azi de cultură în general și de poezie în special. Discută și situația dascălului în sistemul actual de învățământ. Aplecarea, dăruirea profesională a tinerilor profesori spre meseria de dascăl nu se prea vede. Felicită pe autor deoarece, bărbat fiind, are aceste preocupări literare deosebite cum este poezia, care aduce o însuflețire in fiecare și cordonează activitățile înspre frumos.
        Poetul Ioan Potop dă o replică la discuțiile care s-au generat pe marginea poeziilor citite de Ioan Meteş Chelinţanu. Domnia sa spune că noi trebuie să ne implicăm în mediul școlar. Dânsul a trimis la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” poeziile domniei sale care au fost recitate la lansarea cărţii, emite o nemulțumire. Mediul în care s-a scris poezia de către autor este o adevărată înălțare a sufletului. Reia două metafore deosebit de reușite. Felicită pe autor.
    Ședința se încheie, urmând să ne întâlnim în 9 aprilie.


                                                                        Toma Gross Rocneanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu