miercuri, 23 martie 2016

Editorial.Terorismul înspăimântă lumea raţională !

                    de Gelu DRAGOŞ                         
Atacurile teroriste din Bruxelles şi Paris, din Londra şi prăbuşirea  Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York ne spun că terorismul este una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei cetăţeanului, indiferent pe ce continent trăieşte. Cu toate măsurile de siguranţă care se iau, cu toate serviciile secrete şi armatele înzestrate cu tehnică de ultimul tip, lupta este inegală împotriva acestui INAMIC INVIZIBIL şi IMPREVIZIBIL. Ceea ce este de luat în seamă e faptul că aceşti fanatici luptători jihadişti sunt tineri între 18 şi 35 de ani, care nu se mai regăsesc în ţările unde locuiesc, nu se identifică cu comunitatea băştinaşă şi nici cu valorile societăţii occidentale. Acesta este principalul motiv pentru care caută repere în sânul organizaţiilor teroriste.
Revenind la tragedia de marţi, 22 martie din Belgia, să spunem că cei doi terorişti  kamikaze, fraţii Khalid şi Brahim El Bakroui,  presupuşi atacatori din Bruxelles, îşi duceau traiul în cartierul Molenbeek, unde rata şomajului este de 30%, mult mai ridicată decât în restul Belgiei la care mai contribuie şi alte motive cum ar fi: lipsa de exemple pozitive, tineri care nu-şi termină studiile, excluziune socială şi alţi factori care contribuie la fragilitatea emoţională a acestor tineri recrutaţi pentru a omorî în masă.
Se pare că epoca terorismului de factură modernă a început în 1968, când Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a deturnat un avion al El Al care plecase de la Tel Aviv spre Roma. Pentru prima dată, în alegerea ţintei era importantă ţara de origine a obiectului atacat – Israel, şi, se recurgea la folosirea deliberată a pasagerilor ca ostatici pentru a face publice revendicările grupării teroriste împotriva guvernului israelian. Civilii devin de acum carnea de negociere dintre terorişti şi autorităţi.
Un alt aspect al internaţionalizării terorismului este cooperarea dintre diferitele organizaţii extremiste în organizarea de operaţiuni teroriste prin antrenarea teroriştilor, organizarea de operaţiuni şi oferirea de sprijin logistic.
Deocamdată România, ţară membră U.E. a fost ferită de acest pericol, dar întrebarea care se pune cu îngrijorare şi teamă este pentru cât timp. Poate de aceea comunităţile locale româneşti protestează acolo unde se construiesc sau amenajează centre de primire ale sirienilor şi altor populaţii musulmane. Cu terorismul nu este de joacă fiindcă mor oameni nevinovaţi!

                                                                              



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu