Sâmbătă, 5 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morţilor. Pomenirea din această zi, este cunoscută şi sub denumirea
de Moşii de toamnă. Ţinând seama că nu ştim unde se află cei morţi, ne rugăm
atât pentru cei din iad, cât şi pentru cei din Rai.
De ce facem pomenire
mortilor?
Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo
"adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea
nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de
existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului
"adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul
ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune:
"Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).
Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata
particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire,
fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau
despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala ,
cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc
hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne
rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre,
sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat
aceea cu care s-a despartit de trup.
Pomenirea mortilor. In
ziua de Mosi se savarseste Sfanta Liturghie
Sambata, ziua de
pomenire a mortilor
Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu
trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti
dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata si pentru ca
aceasta zi premerge duminicii - ziua Invierii - numita si cea dintai zi a noii
creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.
In spatiul romanesc
exista 20 de zile de Mosi
Simion Florea Marian mentiona in lucrarea "Trilogia
vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20
de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la
"stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu
apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele
sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din
zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici),
"Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de
toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna"
(sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).
Reteta pentru coliva
Ingrediente:
Instructiuni :
1. Eliminam toate corpurile straine din grau si il spalam in
mai multe ape.
2. Punem graul intr-o oala mai mare, peste care turnam apa,
ca sa acopere boabele de grau cam de un lat de palma si si-l fierbem cel putin o ora.
Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
3. Dam oala jos de pe foc si o acoperim cu un servet curat,
apoi o invelim cu o patura, sau ceva gros, ca sa-si mentina caldura cat mai
mult.
4. Dupa 4-5 ore, adaugam zaharul si fierbem din nou, pana se
leaga. Acum trebuie sa amestecam cu o lingura curata din lemn, ca sa nu se
lipeasca de fundul vasului, dand gust neplacut colivei.
5. Dupa ce s-a legat, luam vasul de pe foc si il lasam descoperit,
pana ce compozitia s-a racit si o tinem acoperita in frigider pana cand dorim
sa finisam coliva.
6. Inlaturam coaja care s-a format, adaugam sarea, vanilia,
coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa
preferinta.
8. Compozitia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare
decat o coala de hartie si o modelam uniform pe platou, ca sa capete o forma
frumoasa.
9. Deasupra cernem pesmetul, pe care il presam putin cu un
carton ca sa fie mai dens si neted, apoi cernem un stat uniform de zahar pudra,
gros de cel putin 1 mm
(oricum sa acopere bine pesmetul), pe care il presam, ca si pe pesmet.
10. Pentru ornat, putem folosi un sablon facut din carton,
care sa reprezinte o cruce, peste care cernem putina cacao. De asemenea, putem
folosi diverse bomboane, ca: drajeuri, migdale trase in zahar si altele, dupa
preferinta si inspiratia noastra.
11. Curatam bine marginile platoului de pesmetul si de
zaharul cazut la cernut.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o
folosim.
Lumanarea pe care o infigem in coliva, trebuie sa aiba un
disc de hartie, pentru a nu se scurge ceara pe coliva. Sursa CrestinOrtodox.ro
A.A.D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu