sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Practici religioase, considerate a fi ciudate: De la exorcism la botezul morţilor


Exorcismul

Exorcismul este o practica religioasa la care sunt supuse persoanele posedate pentru a scoate demonii din acestea. Aceasta practica este veche si este inca intalnita in multe religii, cel mai des insa in cadrul Bisericilor Ortodoxa si Catolica.
Ceremoniile de exorcizare pot fi practicate doar de un inalt prelat si numai dupa o examinare medicala amanuntita care sa excluda posibilitatea unei boli psihice.

Kaparot

Este un ritual religios evreiesc care este practicat in preajma marilor sarbatori. Consta in invartirea unui pui de gaina de trei ori in jurul capului unei persoane ceea ce simbolizeaza transferul pacatelor respectivei persoane asupra puiului. Puiul este apoi sacrificat, iar carnea acestuia este impartita saracilor. Ritualul este precedat de citirea Psalmilor.

Samanismul

Se referă la o serie de convingeri si practici religioase care au ca obiect comunicarea cu lumea spiritelor. Practicantii samanismului sustin ca pot diagnostica si vindeca diverse afectiuni si ca au puterea de a produce suferinta. Despre samani se spune ca au puterea de a controla vremea, ca pot prezice viitorul, ca pot interpreta visele si ca pot calatori in lumea de dincolo.

Botezul pentru morţi

Este o practica religioasa a mormonilor, care consta in botezarea unei persoane in viata, in numele unei persoane decedate. Acest ritual este practicat din 1840 in Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma.
Mormonii cred ca toti mortii vor primi ocazia de a auzi evanghelia in lumea spiritelor si ca fiecare persoana care accepta mesajul salvarii in lumea spiritelor poate sa primeasca un botez facut pentru ei de catre un membru viu al bisericii intr-un templu, scrie realitatea.net.
Mormonii incearca sa-si gaseasca datele strabunilor si ale altora, pentru a se boteza din partea lor si a le da ocazia sa primeasca plenitudinea de salvare, dar cred ca mortii au capacitatea de a decide daca vor accepta acest botez sau nu.

Digambara

Digambara este una dintre cele doua secte ale Jainismului. Adeptii Digambara accepta nudul ca forma ascetica considerand ca hainele lor sunt cele patru puncte cardinale, ca ei sunt "imbracati in cer". Jainistii Digambar nu imbraca vesminte deoarece considera ca ele sunt la fel ca toate celelalte posesii materiale, crescand dependenta fata de lumea faptica si dorinta de a avea bogatii, dorinta care va duce mereu la durere si dezamagire. Calugaritele jainiste (Sadhvis) se imbraca in alb, insa credinciosii Digambar cred ca ele nu pot atinge moksha (izbavirea) in aceasta viata, din cauza neputintei de a umbla dezbracate.

Niqab, valul islamic

Niqab-ul este valul care acopera fata, purtat de unele femei msulmane. Niqab-ul este privit diferit de diversele scoli de jurisprudenta islamica. Unele il considera obligatoriu, altele il recomanda, in vreme ce unele il interzic.

Refuzul transfuziilor de sânge

O doctrina fundamentală a Martorilor lui Iehova susţine că Biblia interzice consumul, păstrarea şi transfuzia de sânge, inclusiv în cazurile de urgenţe medicale.
Aceasta doctrină a fost introdusă în 1945 şi este acceptată de majoritatea credincioşilor. Sursa BZI.ro

                                                        
                                                                                   dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu