“…şi noi credem, de aceea şi vorbim.”
Ap. Pavel, Corint. II, IV, 13.
“La 8 februarie (1902), episcopul Partenie al Dunării-de-Jos a fost ales Mitropolit al Moldovei.
La 9 februarie ziarele bucureştene comunică cuprinsul cuvântării pe care o ţinuse înaltul prelat în sânul Marelui Colegiu cu ocaziunea acelei alegeri.
Am aflat atunci din Epoca şi din Adevărul că noul ales, vorbind despre Dobrogea n-a uitat Basarabia cea răpită, care mai sângerează încă. Capul bisericii moldovene stigmatizând astfel tradiţionala purtare a muscalilor faţă de neamul românesc, tocmai acum când kesarodoxia cea rusească începe a se zbuciuma cu neastâmpăr, pe de o parte aţâţând mereu asupra-ne pe vechii noştri amici bulgari, iar pe de alta, împănându-ne ţara cu iconari şi cu spioni în numele ortodoxiei, - atitudinea Prea Sfinţiei Sale a fost sublimă, mai cu seamă la primul pas al arhipăstoriei; şi, deci, în momentul izbucnirii unui entuziasm nedescriptibil, eu am trimis imediat din Câmpina următoarea telegramă adresată Mitropolitului Partenie la Senat, şi totodată o copie la Apărarea Naţională, unde s-a şi publicat urgent în numărul de la 10 februarie:
Câmpina ora 12 şi 30 minute
I.P.S. SALE PARTENIE
MITROPOLIT al MOLDOVEI şi SUCEVEI
Să trăieşti Înal Prea Sfinţite!
Ai reînviat Basarabia în inimile românilor.
Hasdeu”
B. P. HASDEU
PUBLICISTICĂ POLITICĂ
1869-1902
Vol. II
Editura SAECULUM I.O.
Bucureşti, 2001
Bogdan Petriceicu Hasdeu (nume la naştere Tadeu Hîjdeu; n. 26 februarie 1838, Cristineşti, Hotin, actualmente în Ucraina - d. 25 august 1907, Câmpina)
Cu respect,
Valentin-Nicolae Bercă
"România Magnifică" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea şi bogăţia spirituală a Românilor de pretutindeni, militând pentru reafirmarea valorilor spiritualităţii poporului român, unit prin limbă, tradiţii şi credinţă creştină, mereu mândru de istoria sa multimilenară în spaţiul carpato-danubiano-pontic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu