luni, 26 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Poliția, Durerea și... Biblia

1. „Toată strădania poliţiei de a face mulţimile să respecte legile statului e zadarnică dacă în popor nu se întăreşte voinţa şi hotărârea de a asculta autoritatea. Dar o astfel de voinţă nu poate fi forțată de guvern, ci, după părerea mea, numai de RELIGIE. Nu este de ajuns numai luminarea raţiunii. Înmulţirea cunoştinţelor ştinţifice, ce e drept, ajută la lucrarea binelui, dar NU stârpeşte răul. Un progres bazat pe raţiune va face rătăcirile noastre mai rele. NU CUNOSC  UN ALT IZVOR DE PUTERE MORALĂ ÎN AFARĂ DE CEL PE CARE-L ASIGURĂ RELIGIA. Nu există sistem pedagogic, nici o formă de guvernământ care să nu eşueze. Izbăvirea (victoria)  rezultă din jertfă, iar JERTFA ESTE ESENŢA RELIGIEI CREŞTINE".

Franklin Roosevelt (1882-1945),
cel de-al 32-lea preşedinte S.U.A. (1933-1945). S-a remarcat ca fiind una din principalele figuri politice e alsecolului al XX-lea pe plan naţional cât şi internaţional, care a contribuit esenţial la depăşirea crizei economice mondiale şi la înfrângerea Germaniei Naziste în perioda celui de-al doilea Război Mondial. De asemenea este singurul preşedinte din istoria Statelot Unite care a fost instituit în funcţie pentru patru mandate consecutiv.

***

2. „Şi chiar dacă vei fi rănit, să accepţi durerea ca pe un dar divin. Pentru că acolo unde nu iubeşte omul iubeşte Dumnezeu şi, dacă nu renunţi niciodată la iubire, nici Dumnezeu nu va renunţa la tine şi îţi va da într-un final ceea ce meriţi".
Ionuţ Caragea (1975 - ), scriitor din diaspora.
 Din 2003 trăieşte în Montreal, Canada. Este numit poetul născut pe Google. Este cofondator al Asociaţiei Scriitorilor de Limba Română din Quebec. Este fondator şi administrator al cenaclului literar Prietenii Poeziei, redactor şef al revistei de poezie eseistică şi literatură de ficţiune - Sfera Online, membru al mai multor cenacluri literare din ţară şi străinătate.

***

            3. „CREDINŢA îI RĂSPLĂTEŞTE CU TAINICĂ FRUMUSEŢE ŞI MÂNGÂIERE PE CEI CARE I SE DĂRUIESC, O MĂRTURISESC, O APĂRĂ ŞI ÎI SUNT LOIALI PÂNĂ LA CAPĂTUL VREMII. TOCMAI DE ACEEA PUTEM STRIGA ŞI NOI ŞI SPUNE CĂ „BIBLIA", ASEMENI BUCURIEI ŞI A VIEŢII „E O APĂ MEREU NEÎNCEPUTĂ, NU-I UN FINAL, DE MAI ÎNAINTE N-O  PREGĂTEŞTI, E O PASĂRE MÂNDRĂ, CE DE SINE UITĂ, PESTE MĂRUNTELE DURERI".

Margareta Sterian (1897-1992),
a fost o pictoriţă, scriitoare, şi traducătoare română, de origine evreiască din România.  A fost căsătorită de 2 ori, prima dată cu un bancher din Ploieşti, iar a doua oară cu poetul Paul Sterian. Există o fundaţie numită în memoria ei, fundaţie care din 1993 decernează premii pentru creaţie muzeografică şi plastică.
***
P.S. Iisus le-a spus ucenicilor Săi, şi prin ei tuturor preoţilor: „Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura. Cel ce va crede şi se va boteza, se va mântui; iar cel ce nu va crede, se va osândi” (Marcu 16, 15-16).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu