luni, 26 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Căprioara, Îndrăzneala și... Inima



           1.Seceta a ucis orice boare de vânt, / Soarele s-a topit și a curs pe pământ / A rămas cerul fierbinte și gol / Ciuturile scot din fântână nămol, / Peste păduri tot mai des focuri, focuri, / Dansează sălbatice, satanice jocuri / ...Spun tatii că mi-e sete... și-mi face semn să tac / Amețitoare apa, ce limpede te clatini / Mă simt legat prin sete de vietatea care va muri / La ceas oprit de lege și de datini.../ Împleticit m-am dus și i-am închis / Ochii umbroși, trist străjuiți de coarne, / Și-am tresărit tăcut și alb când tata / Mi-a șuierat cu bucurie - Avem carne!”
                   Nicolae Labiș  (1935-1956),
poet român născut la Poiana Mărului, Suceava, decedat având doar 21 de ani, e înmormântat la Cimitirul Bellu; criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generații”; școala o face în clasa mamei sale care era învățătoare în sat, liceul la Fălticeni în Moldova, din liceu scrie versuri, obține premiul întâi la Olimpiada națională de limba română la București, devine la Iași conducătorul unui cenaclu. I-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu, grație înzestrării sale poetice s-a impus ca lider de opinie, activează ca scriitor între anii 1952 și 1956; bustul poetului se găsește în fața Casei memoriale „Nicolae Labiș” din Mălini.

***

2. „PLUTEŞTE DREPT ÎNAINTE, ŞI DACĂ PĂMÂNTUL PE CARE-L CAUŢI NU EXISTĂ ÎNCĂ, FII SIGUR CĂ DUMNEZEU ÎL VA CREA PENTRU A-ŢI RĂSPLĂTI ÎNDRĂZNEALA"  (Cuvânt către Cristofor Columb).
Regina Isabela I a Castiliei (1451-1504)
Regina Castiliei şi a Leonului. Ea  şi soţul său Ferdinand al II-lea de Aragon au adus stabilitatea ambelor regate care au devenit bazele unificării Spaniei. Mai târziu, cei doi au pus bazele fundaţiei pentru unificarea politică a Spaniei realizată de nepotul lor, Carol Quintul. Ea este cunoscută la nivel mondial după forma Latină a numelui său, Isabela. Papa Alexandru al VI-lea i-a numit pe aceşti doi Monarhi Catolici, deci este cunoscută de multe ori ca Isabela Catolica. A fost de acord cu plecarea lui Columb în Indii, de unde s-a întors cu mult aur şi nativi ai insulelor descoperite, fiind primit ca un erou. Nu a fost de acord cu expulzarea celor 200 de mii de evrei din Spania, în urma Inchiziţiei papale.
***

3. „NUMAI DUMNEZEU POATE PRIVI ÎN INIMA CUIVA".

Joel Osteen (1963-),
 scriitor american, televizangelist din Houston, Texas. Predicile televizate sunt văzute de peste 7 milioane de telespectatori săptămânal și peste 20 milioane lunar în peste 100 de țări. Predicile sunt difuzate, de asemenea, 24 de ore pe Sirius XM Satellite Radio, Chanel 128. A scris șapte cărți, iar prima dintre ele a rămas pe lista celor mai bune vânzări din New-York Times pentru mai mult de 200 de săptămâni.
***
P.S. „Veniţi fiilor, ascultaţi-mă pe mine, frica Domnului vă voi învăţa pe toţi; cine este omul cel ce voieşte viaţa, care iubeşte să vadă zile bune? Opreşte-ţi limba de la rău şi buzele tale să nu grăiască vicleşug. Fereşte-te de rău şi fă bine, caută PACEA şi o urmează pe ea” (Psalm 33, 11-33).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu