miercuri, 28 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Monștrii, Regele și... Lumina

1. „EU SIMT CĂ UN DUMNEZEU EXISTĂ ŞI NU POT ÎNŢELEGE DELOC CĂ S-AR PUTEA SĂ NU EXISTE; SUNT ÎNSĂ SPIRITE CARE SE DEPĂRTEAZĂ DE CREDINŢĂ: ACESTEA DOVEDESC CĂ ÎN LUME SUNT ŞI MONŞTRI".
La Bruyere (1645-1696),
scriitor şi unul din cei mai valoroşi moralisti  ai literaturii universale. A rămas cunoscut pentru scrierea sa "Caracterele " sau "Moravurile veacului" apărută în anul 1688. În unele caractere îi denunţă pe impertinenţi, grosolani, palavragii, orgolioşi, linguşitori. El nu inventează personaje sau tipuri, ci le creează din ceea ce observă în jurul său: "Îi dau îndărăt publicului ceea ce mi-a dat cu împrumut". Se dovedeşte un adevărat maestru al portretului şi creator de tipologii, dotat cu un excepţional talent al observaţiei concrete.

***

2. „REGELE IISUS HRISTOS ȘI BISERICA, ACESTEA SUNT CELE TREI NUME ÎN CARE SE AFLĂ DUMNEZEU.  EU NU POT TRĂI FĂRĂ DUMNEZEU ȘI BIBLIE.  Franța este regatul cel mai ilustru care a existat vreodată sub soare, în fața lui Dumnezeu și a oamenilor: în fața lui Dumnezeu, de o inalterabilă puritate a credinței...”

Jacques-Benigne Bossuet (1627-1704),
orator renumit, episcop francez, teolog, predicator la curtea regelui Ludovic al XVI-lea. El era un mare apărător a teoriei politicii absolutiste, susţinea că guvernarea unei ţări era divină iar regii primeau puterea de la Dumnezeu. Prin arta elocinţei, claritatea şi vigoarea stilului, este un maestru al prozei clasice franceze. Dintre operele de bază amintim: „Discurs asupra istoriei universale” și „Cuvântări funebre”.

***

3. „ODATĂ CU LUMINA, DUMNEZEU REVARSĂ ASUPRA PĂMÂNTULUI ŞI PRINCIPIUL VIEŢII, SIMŢIRII ŞI CUGETĂRII".

Antoine Laurent de Lavoisier (1743-1796),
  chimist, filosof, și economisist francez. În 1771 s-a căsătorit cu Marie-Anne Pierrette Paulze care pe atunci avea 13 ani. A fost decapitat pe ghilotină de revoluționarii francezi. Deși a fost respectat pe vremea sa a avut și multe erori. De exemplu, a greșit când a spus că toți acizii conțin oxigen, dar la acea vreme nu fusese descoperit încă acidul clorhidric. A clasificat substanțele anorganice în oxizi, baze și săruri. De asemenea, el a elaborat o listă a tuturor elementelor chimice cunoscute atunci și a enunțat legea conservării masei substanțelor. A introdus noțiunea de element chimic și a demonstrat că tot ce ne înconjoară este compus din elemente chimice. De asemenea, a dovedit că arderile care se produc în aer au loc deoarece acesta conține oxigen. În timpul Revoluției franceze este considerat contrarevoluționar și este condamnat la moarte prin ghilotină, fiind acuzat  de „participare într-o conspirație a dușmanilor Franței, împotriva poporului francez”. După un an, cazul a fost reluat, iar Lavoisier a fost achitat post mortem din lipsă de probe.
***
P.S. „De la cei se se ridică împotriva mea înalţă-mă, de omul nedrept, izbăveşte-mă. Pentru aceasta Te voi lăuda între neamuri, Doamne; şi numele Tău îl voi cânta”  (Psalmi 17, 52-53).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu