miercuri, 28 februarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Rugăciunea, Cinstea și... Credința


1. „Dumnezeule Atotputernic, care L-ai creat pe om după chipul Tău, şi i-ai făcut un suflet viu ca să poată să Te caute pe Tine,  şi i-ai dat stăpânire peste creaturile tale, învaţă-ne să studiem lucrul mâinilor tale pentru a supune pământul spre folosinţa noastră şi întăreşte-ne raţiunea, pentru slujirea ta, ca astfel, să primim binecuvântatul Tău cuvânt, pentru a crede în cel care L-ai trimis, să ne dea cunoştinţa mântuirii şi a iertării păcatelor noastre. Toate acestea ţi le cerem în numele Aceluiaşi Iisus Hristos, Domnul nostru".

James Clerk Maxwell (1831-1879),
Teoria electromagneticii, al cărei autor este, precum şi ecuaţiile câmpului magnetic, asociate ei, au pavat drumul spre fizica secolului XX. Maxwell a fost un creştin devotat ce a studiat Biblia şi a activat ca predicator în biserica sa, având o credinţă şi un zel binecunoscute prietenilor şi colegilor săi din cercurile ştiinţifice.

***

2. „OMUL care prețuiește CINSTEA și DREPTATEA izbutește în toate, pentru că nu se teme nici de osteneli, nici de primejdii, nici de cheltuieli... acțiunile omenești care nu pornesc din acest mobil puternic, sunt deșarte și moarte”.   
Francesco Guicciardini (1483-1540),
 a fost un istoric și om de stat politic. Un prieten și critic al lui Nicolo Machiavelli, este considerat unul dintre principalii scriitori politici ai Renașterii italiene. În capodopera sa, Istoria Italiei, el a pregătit calea pentru noul stil în istoriografie, cu utilizarea surselor guvernamentale pentru a susține argumentele și analiza realistă a oamenilor și a evenimentelor din timpul său. A fost al treilea copil din cei unsprezece pe care i-a avut tatăl său, Piero di Iacopo care a studiat cu filosoful Marsilio Ficino. La fel ca tatăl său, Francesco  a primit o educație umanistă bună și a studiat clasicul, învățând atât latina cât și greaca. A avut multe scrieri printre care și o cronică personală rudimentară a vieții sale.

***

3. „DACĂ CRED ÎN DUMNEZEU? EU NU NUMAI CĂ CRED ÎN EL, CI... EU CHIAR ÎL VĂD".
Jean Henri Fabre (1823-1915),
naturalist francez, entomolog și autor cunoscut pentru stilul plin de viață al cărților sale populare despre viețile insectelor. A fost un autodidact din cauza sărăciei familiale. Cu toate acestea, a obținut la vârsta de 19 ani un certificat de  predare primară. A fost un profesor popular, bine cunoscut, fizician, chimist și botanist. A influențat scrierile lui Charles Darwin, care l-a numit pe Fabre „un observator inimitabil”. Totuși, a fost un creștin care a rămas sceptic față de teoria evoluției lui Darwin.  A fost un vorbitor de limba engleză, traducând cărțile lui Alexander Teixeira de Mattos în perioada 1912-1922.
***
P.S. „Eu spre aceasta m-am născut şi pentru acesta am venit în lume, ca să dau mântuire pentru adevăr; oricine este în adevăr ascultă glasul Meu”  (Ioan 18, 37).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu