Ordinul de săptămâna trecută al Ministrului Educației, prin care elevii și părinții sunt obligați să dea declarații prin care se angajează că nu vor înregistra desfășurarea orelor online fără acordul profesorului care prezintă lecția, a iscat multe controverse, cu opinii diametral opuse. Inclusiv în mediul virtual.
Mi-am permis să cer un punct de vedere, pe această temă, profesorului și inspectorului școlar general, de la Galați, Onuț Atanasiu, prezent aseară într-o emisiune la RTV Galați Brăila.
Surprinzător, pentru mine cel puțin, domnul Atanasiu a evitat, oarecum politicianist, fondul problemei. Și a susținut, câteva minute, că ordinul e just și că e necesar pentru a proteja intimitatea elevilor, mai ales a celor nepregătiți, care pot fi făcuți de râs, pe Internet.
Din păcate, în capcană a căzut și domnul Aurel Stancu, moderatorul emisiunii.
Păi, stimați oameni buni, sunt cadru didactic de 30 de ani, predau la Facultatea de Inginerie și la cea de Nave, am predat de-a lungul anilor și în câteva licee gălățene: vă imaginați că pun întrebări ca să mă aflu în treabă? Sigur că nu e vorba despre înregistrarea elevilor în timp ce răspund sau a interiorului locuinței lor (de fapt, asta nici nu prea se poate - în camera video apare doar chipul elevului). E vorba despre jumătatea de oră când profesorul predă noțiuni noi. De ce să fie interzisă înregistrarea acestui interval?
În ceea ce mă privește, am fost surprins când studenții mei m-au întrebat dacă pot înregistra cursul sau laboratorul desfășurate online. Ce întrebare e asta!? Bineînțeles că puteți! Nu am nimic de ascuns și aș fi onorat ca și alți studenți, de la alte specializări, să urmărească aceste înregistrări. De fapt, în condiții normale, în sala de curs eu cred că poate intra și asista oricine!
Apoi, domnul inspector general ar trebui să-și întrebe ministrul de ce nu se respectă Legea Educației care prevede existența unei platforme cu lecții online, predate de profesori de elită, la care să aibă acces absolut toți elevii români.
(În acest sens, emisiunile Telescoala de la RTV le consider tare utile și cred că trebuiesc promovate!).
În consecință, îl provoc pe profesorul Atanasiu, să publicăm câte o lecție sau un curs predate și înregistrate online. Provocarea este valabilă și pentru alți profesori care apar pe listele partidelor.
Iar în calitate de candidați pentru Camera Deputaților, eu independent, dumnealui pe lista PNL, îl provoc la o dezbatere pe teme de educație. Doar câteva teme: depolitizarea învățământului gimnazial și liceal, oportunitatea existenței inspectoratelor școlare, câți elevi gălățeni au tablete și acces la orele online, ce s-a făcut pentru ca profesorii să aibă priceperea dar și mijloacele tehnice pentru a ține aceste ore, transportul elevilor și profesorilor, de acasă la școală și decontarea acestor cheltuieli, condițiile din școli, din mediul rural, mai ales, nivelul la care s-a ajuns cu meditațiile, etc.
Aștept cu interes răspunsul, dar și...curajul domnului profesor, inspector general și candidat Atanasiu.
Dezbaterea ar putea fi găzduită și moderată de distinsul domn Aurel Stancu.
Mulțumesc, anticipat.
Petrea Ionel, cadru didactic universitar și candidat independent pentru Camera Deputaților.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu