joi, 19 noiembrie 2020

Este posibilă o alianţă de guvenare PSD-USR?

 

În mod straniu, în Parlamentul României nu au rezistat majorităţile covârşitoare. Drept urmare, au rezistat guvernele minoritare, de la guvernul PSD Năstase, susţinut de PRM, la guvernul PNL Tăriceanu, susţinut de PSD, sau la guvernul PSD Ponta, susţinut de ALDE.

Cu aproape două treimi din mandate, obţinute la alegerile din 2012, USL, se destrăma în 2014.

Alianţa România Dreaptă (ARD), o construcţie politică realizată de Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică), Vasile Blaga (PDL) şi Aurelian Pavelescu (PNŢCD) se destrăma a doua zi după alegerile din 8 decembrie 2012.

Scena politică post-decembristă a fost şi este foarte volatilă. S-au înfiinţat şi au dispărut partide şi alianţe promiţătoare. Se poate spune că nimic nu durează în politică.  Politicienii vin pe cai mari şi dispar redevenind iluştri necunoscuţi.

Trecând prin multiple metamorfoze au rămas pe baricade, cu numele, doar trei partide parlamentare: PSD, PNL şi UDMR.

Partidele mai mici aşa cum s-au format aşa au şi dispărut. Din partide mari s-au desprins, în partide mari s-au reîntors, fie prin fuziuni, fie la bucată.

Din când în când şi-a făcut apariţia partide meteorice.  PRM-ul lui Vadim Tudor, PP-DD-ul lui Dan Diaconescu, mai nou USR-ul, au jucat roluri importante în parlament, datorită rezultatelor obţinute la alegeri, dar au dispărut ca şi când nu ar fi fost niciodată.

Partide mai mici şi-au avut rostul lor la un moment istoric dat. De exemplu UNPR, ALDE, Pro România.

S-a întâmplat ca o alianţă cu un scor nu prea mare, cum a fost CDR între 1996-2000, să-şi ducă mandatul până la capăt, ca un animal de povară.

Actualele partide aflate în competiţia electorală au de unde trage învăţăminte uitându-se în spate.  Non multam sed multum, zicea latinul. În sensul că tot ce este prea mult, strică.

Luând drept exemplu rezultatele obţinute de PSD în 2016, PNL ar trebui să se teamă de un scor prea mare. PNL este un partid istoric, dar care se adună greu şi se sparge repede. Despre „unificarea liberală”, despre ” coaliţia dreptei” s-a vorbit mai mult decât despre fotbal. Dreapta românească s-a unificat la fel de mult pe cât s-a risipit în zeci de partiduleţe.

A avut şi stânga momentele ei de franjurare, totuşi mai puţine. Până la urmă au rămas partidele-mamă, mărcile.

Trecând prin atâtea transformări, PSD şi PNL au devenit adversari naturali, ca omul şi lupul, ca pisica şi şoarecele.

Crin Antonescu şi Victor Ponta au a încercat să unească extremele forţând formarea unei alianţe între PNL şi PSD. Până la urmă s-a dovedit cu USL a fost doar o alianţă electorală, nu una de guvernare.

Se pune întrebarea cui folosesc alianţele electorale? Nu folosesc atât partidelor, cât unor persoane. Când o formaţiune politică este pe ducă, liderii se salvează, soldaţii sunt sacrificaţi.

Puţine au fost alegerile în care nu au existat alianţe electorale. Dacă pentru alegerile parlamentare din 2020 nu s-au format alianţe electorale puternice înseamnă că pentru formarea unei majorităţi parlamentare va fi absolută nevoie de o coaliţie de guvernare post-alegeri.

Teoretic, dar şi matematic, nu se poate forma decât fie în jurul PNL, fie în jurul PSD, având ca nucleu unul din cele două partide. Sondajele arată o diferenţă mică, aproape neglijabilă dintre ele, însă conjunctura politică este favorabilă PNL-ului datorită preşedintelui.

Cum poate fi răsturnată această situaţie, aparent de nezdruncinat?

Un deputat PMP, Ioana Constantin, din motive electorale, a avansat ideea unei alianţe între PSD şi USR-PLUS. Desigur, PMP vede în USR un adversar care îi poate dăuna în efortul PMP de a intra într-un guvern PNL.

Dar este posibilă o alianţă PSD-USR? Se spune că în politică este posibil orice. S-a şi demonstrat acest lucru. Matematic, PSD+USR-PLUS+Pro România pot obţine 50%  din voturi. Mai poate fi pus în discuţie şi UDMR.

În ce condiţii s-ar putea ajunge la o astfel de guvernare? În primul rând dacă relaţiile dintre PNL şi USR-PLUS se vor deteriora iremediabil. În al doilea rând – şi poate că acesta este un motiv serios – măsurile anti-Covid impuse de guvernul Orban vor fi duse la extrem şi vor deveni insuportabile şi PNL va pierde alegerile.

Alianţe stranii s-au văzut şi se vor mai vedea. Luând în calcul cele mai neaşteptate jocuri politice, este posibilă o alianţă de guvernare PSD-USR-PLUS?  Ideea unei astfel de alianţe îl poate pune pe gânduri atât pe preşedintele Klaus Iohannis, dar mai ales pe liderii PNL.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu