vineri, 20 noiembrie 2020

PNL provoacă PSD pe tema majorării pensiilor şi salariilor

 
După ce a explicat că majorarea pensiilor cu 40% ar duce la prăbuşirea economiei, brusc şi dintr-o dată guvernul anunţă că se majorează punctul de pensie cu 46%. Noi calcule economice? Teama că PNL ar putea pierde alegerile? Este adevărat că respectiva creştere este întinsă în timp până în anul 2024, dar este clar că anunţul vine să contrabalanseze promisiunile PSD de creştere a pensiilor. Nu au fost uitate nici salariile. PNL anunţă că până în 2024 salariul mediu în România va ajunge la o mie de euro.

 Tentaţia populismului este mare nu doar pe stânga, ci şi pe dreapta. Până la urmă moartea ideologiilor postulată acum zeci de ani în democraţiile occidentale, s-ar putea să nu fie doar o simplă speculaţie. O demonstrează şi modelul american.

Între Partidul Democrat şi Partidul Republican sunt în principiu diferenţe insesizabile. Diferenţa o face doar preşedintele.

Probabil acelaşi lucru l-a gândit şi Crin Antonescu când a acceptat alianţa acceptând alianţa PNL cu PSD, înfiinţând USL.

La alte dimensiuni, şi fuziunea ALDE cu Pro România înseamnă tot o unificare a ideologiilor de stânga şi de dreapta.

Desigur, PNL nu a avut în vedere nicio teorie politică atunci când a decis să anunţe majorarea punctului de pensie cu şase procente peste promisiunea PSD. Pur şi simplu este o bombă pe care o aruncă înspre PSD. Intenţia PNL este să dezamorseze arma secretă a social-democraţilor: majorarea pensiilor şi creşterea salariilor.

  Logica electorală a impus acest demers populist al PNL. În amorţita campanie electorală subiectul majorării pensiilor va obliga PSD să iasă la luptă în câmp deschis.

PNL a provocat PSD, iar social-democraţii nu au altă soluţie decât să accepte confruntarea.

Conform sondajelor, la jumătatea campaniei electorale, în jur de 20%, poate chiar 30% dintre alegători nu s-au decis cu cine să voteze. Niciodată electoratul nu a fost atât de indecis, atât de bulversat.

Dacă şi ăia şi ăilalţi promit majorarea pensiilor şi salariilor, dacă toate partidele promit bunăstarea, dacă toate partidele promit repornirea economiei, cu cine să votezi? S-a tras o cortină şi peste acuzaţiile de corupţie. Sloganul USR „Fără penali în funcţii publice” s-a banalizat. Prin urmare trece la altă extremă: impozit zero pe salariul minim.

Niciun partid nu ameninţă că va face o restructurare a aparatului bugetar şi va disponibiliza personalul. Toate partidele promit că nu vor majora taxele şi impozitele.

Toate partidele sunt pro-europene. Toate partidele merg în aceeaşi direcţie, dar cu mijloace de transport diferite.  

Ceea ce deosebea până acum cele două partide mari, PNL şi PSD, era problema majorării pensiilor şi măsurile anti-Covid.  Acum pe tema majorării pensiilor opiniile nu mai sunt atât de radicale. A rămas un singur subiect fierbinte: măsurile de protecţie pentru a limita numărul infectărilor.

Rămân în dezbatere câteva teme majore: nivelul restricţiilor şi măsurile luate pentru susţinerea mediului de afaceri, sistemul sanitar, vaccinarea, închiderea şcolilor, carantinarea localităţilor.

Cine sau ce mai poate face diferenţa dintre putere şi opoziţie, respectiv dintre PNL şi PSD? Protestele. Protestele, de orice natură, sunt un apanaj al opoziţiei. Ieşirea acum în stradă este similară unei revoluţii. Nu se mai pune problema aprobării mitingurilor. Orice miting este ilegal atâta vreme cât nu se poate păstra distanţa socială. Începând cu Germania, motorul economic al UE, în ciuda restricţiilor au loc proteste de stradă în aproape toate ţările.

În ce măsură protestele pot influenţa opţiunile alegătorilor? Greu de spus.

Apropierea de data alegerilor poate aduce schimbări semnificative în atitudinea candidaţilor, în modul în care partidele abordează problemele cu care se confruntă România, alături de întreaga omenire. Un element important în departajarea partidelor îl reprezintă preşedintele Iohannis, devenit principalul comunicator pe marginea evoluţiei pandemiei, a măsurilor care se iau. PSD a sesizat acest lucru şi a început un atac dur împotriva preşedintelui. Cu ce efecte? Vom vedea în următoarele zile.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu