miercuri, 17 noiembrie 2021

Ce fel de opoziţie vor face USR şi AUR?

 


 de Dumitru Păcuraru

Guvernul ce se va constitui printr-o forţată alianţă dintre două partide adversare trebuie considerat un guvern al pandemiei. De regulă când se formează o majoritate parlamentară puternică, lumea începe să deplângă soarta opoziţiei.

Acum, între PNL şi PSD nu s-a semnat un armistiţiu, ci o declaraţie de război împotriva covidului. O alianţă anti-criză. Cele două partide intră într-un război comun la care, se pare că USR şi AUR nu participă.

Dacă USR părea un partid promiţător, după modul în care şi-a exercitat puterea miniştrii săi, nu a lăsat o imagine prea bună, de forţă politică pricepută la administraţie. Nu strălucesc nici aleşii lui locali. Prin urmare, nu regretă foarte mulţi plecarea useriştilor de la guvernare.

Ajuns principalul partid de opoziţie, USR are acum ocazia de a-şi arăta abilitatea de a face o critică aplicată, constructivă la adresa ambelor partide, unul de dreapta, altul de stânga. Devenit lider unic al celor două partide care au fuzionat, sarcina de a relansa partidul îi revine lui Dacian Cioloş. Este privizibil că el va fi şi candidatul prezidenţial, în 2024, dacă nu va fi schimbată Constituţia.

Dar nu USR va fi adevăratul adversar al guvernului PSD-PNL. Criza medicală, criza energetică, scumpirile, dar mai ales pandemia, va fi adevărata opoziţie. Cred că este clar pentru toată lumea că măsurile luate de fostul guvern condus de Florin Cîţu nu s-au bucurat de aprecierile populaţiei.

PNL nu se poate lăuda decât cu investiţiile. Ceea ce şi face, însă creşterea economică în sine este o abstracţie dacă nu se reflectă în creşterea bunăstării. PSD va veni cu măsuri protecţioniste, parte dintre ele populiste, ceea ce înseamnă că va puncta electoral, în detrimentul PNL. De aici se poate naşte o competiţie care va deturna guvernul de la misiunea lui istorică de a salva ţara.

De fapt, despre cel fel de salvare este vorba? Din punct de vedere social înseamnă o calmare a preţurilor la energie şi la alimentele de bază.

Din punct de vedere economic salvarea înseamnă susţinerea firmelor pentru a putea rezista crizei. Din nou trebuie spus că PNL nu şi-a onorat promisiunile de a ajuta firmele, în special cele din domeniul HORECA. Dacă se vor acorda ajutoarele promise, partidul care va trece drept salvatorul HORECA va fi tot PSD.

În sfârşit, o competiţie politică se poate declanşa în jurul banilor din Planul Naţional de Redresarare şi Rezilienţă. PSD şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost negociat cu Comisia Europeană. În special au fost nemulţumiri pentru că nu s-au alocat fonduri pentru agricultură. Acum, iară se anunţă o criză mondială la alimente. Deci şi capitolul agricultură din PNRR va trebui reajustat. Dacă se mai poate.

Va fi interesant de văzut cum se va raporta USR la acest subiect major, care prin ministrul Cristian Ghinea a făcut şi a negociat dosarul PNRR. Indiferent cât de bine intenţionate vor fi cele două partide de guvernare, se vor găsi suficiente motive de a fi criticate.

AUR desigur că va merge în direcţia care a consacrat acest partid ca forţă anti-sistem. Mulţi nu iau AUR în serios, pentru simplul fapt că el însuşi nu se ia în serios. Este ca un copil de trei ani care vrea să dea bacalaureatul direct de la grădiniţă, grupa mică.

Cu toate acestea va face în continuare ceea ce ştie face mai bine, adică zgomot. Fiind amândouă în opoziţie, normal ar fi ca USR şi AUR să colaboreze. Adevărul este că şi ele, odată cu instalarea unui guvern PSD-PNL-UDMR, vor intra în competiţie. Ambele partide se află acum în marja de 10-15% în intenţiile de vot. Care va urca şi care vă scădea? Mai are vreo importanţă? Desigur, mai ales pentru USR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu